Редки птици над БалтикаПолската военноморска авиация изпадна в сложно положение след прекратяване на преговорите на правителството с европейския производител на вертолети Airbus Helicopters на 5 октомври 2016 г. Причината е, че с избора на модела H225M Caracal през април 2015 г. се считаше, че проблемът с обновяване на флота от морски вертолети е решен.

Ветераните Ми-14 трябваше да бъдат заменени от осем броя Н225М във вариант за борба с подводници и други бойни задачи над море, както и шест броя във вариант за бойно търсене и спасяване, способни да изпълняват мисии над вода и суша.

Сега това вече е в историята, защото със спирането на преговорите за купуване на Н225М възможността да има договор пропадна, а флотът от общо шест Ми-14 в оперативна готовност е пред пенсия поради изчерпване на общия технически ресурс, който е бил удължен в периода 2007-2014 г. от авиремонтния завод WZL-1 в Лодз. Вертолетът-амфибия е на служба в една ескадрила от състава на 44-а Морска авиационна база на летище Дарлово на брега на Балтийско море, но след удължаването на ресурса губи амфибийните си възможности (по-точно е може би да се каже, че ги запазва само за аварийни случаи). Както заявяват екипажи на Ми-14ПЛ, техните модернизирани машини в момента остават най-способните машини в Балтийско море за борба с подводници. Същото твърдят и екипажите на варианта за търсене и спасяване, според които той е идеален за сложните условия на работа в Балтика.

Редки птици над Балтика

Оригинално флотът Ми-14 се състои от осем модернизирани машини от варианта ПЛ (с бордни номера 1001, 1002, 1003, 1005, 1007, 1008, 1010 и 1011). Има и два модернизирани ПЛ, носещи новото означение Ми-14ПЛ/Р (1009 и 1012), използвани за задачи за търсене и спасяване от 2010 г. насам (въведени са, след като специализираните Ми-14ПС изчерпват своя ресурс). Освен това в Дарлово се базират и два вертолета W-3RM Anakonda, предназначени за морско търсене и спасяване, и произведени от местната компания PZL-Swidnik (морски вариант на 6-тонния модел W-3 Sokol).

Редки птици над Балтика

Първата си модернизация полските Ми-14ПЛ получават още през втората половина на 90-те години. Тя има за цел да повиши възможностите на спускаемата хидроакустична станция (сонара) „Ока-2“, и е изпълнена от Техническия университет в Гданск, заедно с Военновъздушния технологичен институт във Варшава. Основната цел на модернизацията е увеличаването на далечината на откриването на сонара, като за целта е въведена подобрена оптимизационна система, отчитаща промените в околната среда, като например промяната в температурата на морската вода. Изпитанията показват, че модернизираната станция има значително по-добри характеристики от оригинала, като в активен режим може да открива както подводници, така и потънали кораби на морското дъно. При друга модернизационна програма, отново проведена от същите изпълнители, са подобрени характеристиките на магнитометъра АПМ-60, отново с цел да се постигне по-голяма далечина на откриване на подводници. На по-късен етап всичките полски Ми-14ПЛ са оборудвани със западни системи за навигация, допълнителна радиостанция и полска система за радиолокационно опознаване. В началото на 2000-те години въоръжението на Ми-14ПЛ се обогатява с добавянето на малогабаритното управляемо торпедо MU90, произвеждано от италиано-френския консорциум EuroTorp.Също така няколко от модернизираните машините получават допълнително работно място в задната кабина. В допълнение към щатното място за щурман-оператор, зад него е обособено още едно работно място за сензорен оператор, който отговаря за работа със системите за търсене на подводници.

Редки птици над Балтика

Двата Ми-14ПЛ са преоборудвани през 2010 г. във вариант за търсене и спасяване в завод WZL-1 с техническата помощ на украинската компания „Алфа“. От тях е свалено цялото оборудване за борба с подводници и е монтирана нова странична врата с увеличена широчина и външна лебедка СПГ-300 с товароподемонст 300 kg, снабдена с кошче за вдигане на пострадали от морска повърхност. Добавени са допълнителни фарове, изцяло ново комуникационно и навигационно оборудване и радар „Буран-А“ с режими за метеообзор и навигация, способен да открива морски цели. Добавен е и климатик с две обособени зони – пилотската и товарната кабина. Монтирани са носилки и са обособени места за спасители, доктори и спасително оборудване.
От осемте Ми-14ПЛ, четири са вече на земята за постоянно и се ползват за резервни части – това са бордове 1001, 1003, 1002 и 1005, чиито удължен общ технически ресурс вече е изчерпан. Други два ще бъдат изведени от служба през 2017, още един през 2018, а последният може да остане на служба, поне на теория, до 2021 (борд 1008 е постъпил в Дарлово след основен ремонт и удължаване на общия ресурс през 2014 г.). Двата Ми-14ПЛ/Р ще бъдат изведени от експлоатация към края на 2017 г., като за тях не се планира удължаване на ресурса. (повече за полските Ми-14 – в следващия брой на АЕРО).

Редки птици над Балтика

Редки птици над Балтика

Редки птици над Балтика

Редки птици над Балтика

Редки птици над Балтика

Редки птици над Балтика

Редки птици над Балтика

Редки птици над Балтика

Редки птици над Балтика

 

Коментари

blog comments powered by Disqus