Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителствоВицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

- Какви ще са бъдещите ходове на Saab, след като фактически бе зачеркнат избора на експертната комисия, който посочи Gripen C/D за предпочитан кандидат?
- Saab присъства на българския пазар от 2005 г. Досега процесът на избор на нов изтребител беше много професионално изпълнен и прозрачен. Saab и шведското правителство ще прегледат това, което се иска от нас в следващите стъпки от процедурата. За нас е много важно процесът да продължи да се движи прозрачно и в рамките на установените международни стандарти.

- Кампанията в България се оказа доста кална, като непрекъснато валяха обвинения срещу вашия продукт. Попадали ли сте на друга подобна негативна кампания срещу вашата компания и продукти?
- Saab и Швеция наблюдават от близо процеса по избор на нов изтребител и дебатите, които се водят около него в българското публично пространство. Обвиненията и атаките срещу нашата компания и нашия продукт не са истина. Gripen е най-модерният многоцелеви изтребител на служба днес и е най-ефективен за експлоатация от гледна точка на критерия „цена/качество”. Видяхме също и подвеждащи и лъжливи изявления за съвместимостта на Gripen със стандартите на НАТО и нашите планове за производство - всички те не са истина. Gripen отговаря напълно на стандартите на НАТО и ако България го купи ще разполага с нови способности с които да допринася за способностите на Алианса. Твърденията за корупция са напълно безпочвени и не отговарят на истината. Лично аз се чувствам горда от това, че водим високоетична и позитивна кампания. Saab провежда маркетингова кампанията тук от 2005 г.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

- Има ли сценарии в който Saab да откаже да участва повече в процесите по избор на нов изтребител в България?
- Предпочитам да не коментирам различни хипотези. Първи, ние желаем да разберем как българското правителство ще продължи процеса и чак след това ще решим дали Saab ще участва в процесите на българския пазар.

- Да предположим, че процесът в България се забави с две или три години, а американската страна предложи официално F-16V. От Saab има ли готовност да предложите на България Gripen E/F в този или подобен сценарии, който би направил Gripen C/D неконкурентноспособен?
- Това отново са хипотези, за това какво може да се случи в бъдещето. Но от Saab сме готови да отговорим на всички изисквания на българското правителство – това включва както техническите, така и финансовите параметри. Ако България измени изискванията си, ние сме готови да отговорим на тези промени.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

- Като стана въпрос за Gripen E/F, как вървят изпитанията на машината? Ще бъде ли спазен срока за доставка на първите серийни изтребители през 2019 г.?
- Програмата за създаване на Gripen E протича по план и се очаква първият клиент да получи изтребителите си през 2019 г. Първият полет на първия прототип, означен 39-8, бе изпълнен на 15 юни 2017 г. и след това имаме редица изпитателни полети. Що се отнася до двуместния Gripen F, той се разработва за Бразилия и в бъдеще ще се предлага и на други клиенти. Разработката му върви в партньорство с бразилската индустрия.

- Наскоро Хърватска отвори офертите за доставка на нови изтребители. Как оценяте процесите там?
- Швеция отговори на запитването за даване на оферта (RFP) на 3 октомври 2017 г. Хърватските ВВС имат изисквания за избор на многоцелеви изтребител. Gripen отговаря на всички тези изисквания и предлага изтребител, съвместим с изискванията на НАТО, както и предлагаме възможности за регионално сътрудничество. Трябва да подчертая, че Швеция предлага новопроизведени изтребители, а не такива втора употреба.
Тъй като компанията ни е по средата на конкурсна процедура, не може да коментираме повече по въпроса. Но трябва да отбележим, че за сега виждаме един професионално проведен процес за избор на нов изтребител.

- В България много се изговори за случващото се в Словакия. Вярно ли е, че има сериозен обществен натиск срещу взимането на Gripen?
- Не може да коментираме политическите дебати и решенията, които се вземат от словашкото правителство и членове на техния парламент. Ние смятаме, че Gripen ще бъде най-добрия избор за Словакия. Много анализи в страната показват, че Gripen е най-добрия вариант за тамошните ВВС.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

- Как върви експлоатацията на Gripen в Чехия и Унгария? Какви обновления планират двете страни за флотовете си?
- Експлоатацията на Gripen в Чехия и Унгария е много успешна. И двете страни успешно участват в мисии на НАТО с този изтребител. Процентът изправна техника е висок. Флотовете и в двете страни ще се модернизират до софтуерния стандарт MS20 и ВВС и на двете страни планират да продължат да обновяват своите самолети.
Искам да припомня какво каза по-рано през тази година командирът на 211-та тактическа ескадрила от състава на чешките ВВС подполковник Ярослав Томана. Той се изказа изключително високо за чешките изтребители Gripen и заяви, че за повече от 11 години експлоатацията на Gripen е дала на чешките ВВС напълно различни стандарти от тези, които са били през 2005 г. Той припомни, че способностите на Gripen непрекъснато се повишават.

Коментари

blog comments powered by Disqus