Новини

Утре представят „Сезон за полети” в СофияУтре, 30 март 2017 г., в Orange center (ул. Граф Игнатиев 18) ще се проведе представяне на новата книга на пилота Валентин Георгиев – Валтер „Сезон за полети”. Събитието ще започне в 18,30 часа.

Илон Мъск ще изпрати двама космически туристи около Луната през 2018 г.Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск съобщи, че през последното тримесечие на 2018 г. компанията му ще изпрати двама космически туристи до Луната и ще ги върне обратно с помощта на космическия кораб Dragon 2. Това съобщи самият Мъск.

Масово ребрандиране в EADSИдването на новата 2014 г. отбеляза и масиран ребрандинг в европейският аерокосмически концерн EADS. Промените в имената на компанията и подчинените ѝ структури влизат от 1 януари 2014 г.

Кои бяха най-четените публикации на сайта на списание АЕРО за 2013 г.? Екипът ни ви припомня 10-те най-четени публикации за изминалата година.

Textron ще купи BeechcraftАмериканската корпорация Textron ще купи самолетостроителя Beechcraft. Двете компании обявиха това в общо съобщение. Цената на сделката е $1,4 млрд.

Първият и последен бой на поручик СписаревскиВойната за българското небе през 1943-1944 г. често остава в сянка. Понякога я използват като фон за интерпретации на други събития от онова време. Едни я наричат символична, други странна, трети я определят като периферна. Всъщност това е класическа въздушна война, от онези, които светът по-късно ще види в небето над Корея, Виетнам, Югославия и Ирак. Това е жесток начин за воюване - без граници, без фронтови линии и безопасни места.

в. Преса, печатно издание, брой 347 (698 от 20 декември 2013)

Представяне на специалния брой на АЕРОЕкипът на АЕРО ще направи официално представяне на специалния брой на списанието, посветен на изтребителя МиГ-21. То ще се състои на 14 декември (събота) в град Пловдив.

Тазгодишният МАКС 2013 може да се определи като един от най-успешните Московски авиокосмичеки салони, което се дължи на огромните инвестиции на руското правителство за развитие на военната и донякъде на гражданската авиация. Той се проведе от 27 до 31 август на традиционното място – летището на Летателно-изпитателния институт в Жуковский до Москва. Въпреки, че нямаше потресаващи новости, ще запомним тазгодишното главно събитие за руската авиация с „масовизацията” на изтребителя от пето поколение Т-50, първата демонстрация (преди първи полет) на новия вертолет Ка-62, на дълбоко модернизирания Ми-171А2 и транспортния самолет Ил-76МД-90, както и на въвеждането на серийните изтребители Су-35С и Су-30СМ.

Снимки: Александър МЛАДЕНОВ

Към галерията

altНовият, 50-ти брой на българското авиационно списание АЕРО е в продажба от 30 октомври. Броят е специален по две причини към редовният ни брой има напълно безплатно приложение посветено на 100-годишнината на военната авиация и общия обем на 50-тия брой на списанието е 116 страници.

Приложението е с обем 68 страници, и в него накратко и с много илюстрации, някои от които никога не са виждали бял свят, ще ви разкажем за историята на военната авиация от 1912 г. до ден днешен. Едва ли има по-добър подарък от тази книжка, която ще е достатъчно актуална още дълги години, чак до 200-годишнината, когато ще направим за вас нова.

В новия брой сме подготвили и традиционния анализ за състоянието на ВВС, който от наша гледна точка изразява днешната нелека ситуация, в която се намират Военновъздушните сили. Не пропускайте и статията за последните актуални и леко скандални развития около процеса по покупка на нов боен самолет за ВВС. Щеше ни се да напишем и думичката „конкурс” в предходното изречение, но за нещастие, министърът на отбраната Аню Ангелов има по-различна визия за това, как да протече изборът.

Отделили сме и място на една съвременна трагедия, свързана с българската авиационна история, а именно ситуацията около легендарното софийско летище Божурище. И за да не сме прекалено мрачни, не малко внимание сме обърнали и на най-младите летци, които съвсем наскоро започнаха да летят самостоятелно на МиГ-29.

Цялото съдържание на списанието и приложението може да намерите тук.

Ще се радваме да дадете вашето мнение за броя във форума на списанието.

АЕРО може да бъде намерено по точките за продажба на вестници и списания из страната. Не пропускайте да го потърсите във веригите бензиностанциите Shell, както и в специализираните магазини за вестници и списание Inmedio, които се намират в големите молове в София и страната, както и в някои магазини Кауфланд, магазините Relay, които се намират в метростанциите, международните летища и големите ЖП гари, магазините One Minute и супермаркетите Карфур, както и някои от магазините Фантастико и Метро.

Не забравяйте, че списанието вече може да се купува и чете и в електронен формат. За новия брой вижте тук, на цена от само 3,50 лв.

Най-сигурният начин да си подсигурите списанието е ако се абонирате!  

altАвстриецът Феликс Баумгартнер ще излети днес с хелиев балон, за да скочи от невероятната височина от 36  km. Ако той успее в това ще стане първият човек, който в свободен полет е достигнал свръхзвукова скорост. Проектът е известен като Red Bull Strators и се спонсорира от едноименната компания.

altОт 30 юли (понеделник) в продажба е брой 47 на българското авиационно списание АЕРО. В нашия брой, ще намерите отличени статии и материали посветени на актуални събития от военната и гражданската авиация по света и у нас.

Водещият материал на броя е посветен на задълбочен разказ за това как авиацията гаси Витоша и анализа за това що за противопожарна авиация ни е нужна.

Екипът ни разбира се бе и на авиоизложението във Фарнбъроу, което определено не донесе големи новости, но все пак заслужава не малко отразяване. В броя ще намерите 12 страници посветени именно на това събитие.

Задължително прочетете и репортажа за днешното състояние и бъдещите перспективи на една пренебрегвано, но важна авиация. А именно селскостопанската такава. Отвъд това се спираме отново на българската авиационна история чрез поредната част на историята на Ил-18 у нас, както и отбелязваме раждането на един от най-емблематичните изтребители в историята – F-15.

Цялото съдържание може да намерите тук.

Ще се радваме да дадете вашето мнение за броя във форума на списанието.

АЕРО може да бъде намерено по точките за продажба на вестници и списания из страната. Не пропускайте да го потърсите във веригите бензиностанциите Shell, както и в специализираните магазини за вестници и списание Inmedio, които се намират в големите молове в София и страната, както и в някои магазини Кауфланд.

Не забравяйте, че списанието вече може да се купува и чете и в електронен формат. За новия брой вижте тук, на цена от само 3,50 лв.

Най-сигурният начин да си подсигурите списанието е ако се абонирате!  

altОт 29 юни (петък) в продажба е брой 46 на българското авиационно списание АЕРО. В нашия брой, ще намерите отличени статии посветени на военната и гражданската авиация по света и у нас, както и чудесен поглед към българската авиационна история.

Не пропускайте краткия водещ анализ на броя, в който разглеждаме кои програми ще бъдат развивани в следващите няколко години в нашите ВВС, както и кратичкия материал за последните развития около изтребителната сага у нас, в който имаме специалното включване на премиера Бойко Борисов. Екипът ни пътува и до Швеция, където стана свидетел на празненствата за 75-ата годишнина на Saab и се запозна с най-новите събития около Gripen. В същото време се спираме и на българската авиационна индустрия, където все пак се случва нещо ново под формата на пловдивската фирма „Телесис”, произвеждаща радиоуправляеми мишени и имаща амбициите да пробие и в безпилотния сектор.

Разбира се, не пропускайте и анализа на тежкия инцидент с новия руски пътнически самолет „Суперджет 100”, представянето на едно много интересно учение на Гранична полиция, фоторепортажа от авиошоуто в Кавала, първата част от разказа ни за Фолклендската война и разбира се, чудесната монография за експлоатацията на турбовитловия пътнически самолет Ил-18 в България.

Приятно прекарване с новия брой и не пропускайте да посещавате сайта ни за ежедневни новини от авиационния свят.

Цялото съдържание може да намерите тук.

Ще се радваме да дадете вашето мнение за броя във форума на списанието.

АЕРО може да бъде намерено по точките за продажба на вестници и списания из страната. Не пропускайте да го потърсите във веригите бензиностанциите Shell, както и в специализираните магазини за вестници и списание Inmedio, които се намират в големите молове в София и страната, както и в някои магазини Кауфланд.

Не забравяйте, че списанието вече може да се купува и чете и в електронен формат. За новия брой вижте тук.

Най-сигурният начин да си подсигурите списанието е ако се абонирате! 

altОт 30 май (сряда) в продажба е брой 45 на българското авиационно списание АЕРО. В новия брой, който има общо 84 страници, ще намерите отличени статии посветени на военната, гражданската и леката авиация, като и чудесното специално приложение-подарък посветено на многоцелевия изтребител Eurofighter.

На 26 април, малко преди да излезе предходния ни брой, се разби български учебно-боен самолет МиГ-29УБ. Добрата новина е, че екипажът е невредим, а другата добра новина, колкото и странно да е това, е че този инцидент може да послужи за една дълбока преоценка на състоянието на военната и по-конкретно изтребителната авиация. Нашите критични размисли по темата може да намерите във водещия материал на броя. За някои ръководни кадри в МО, може би нашия материал ще се строи прекалено краен. Може би това е така, но е факт, че е време някои въпроси да бъдат поставени в прав текст, защото не може да си позволим повече разтакаване в решаването на критично важни въпроси за нашата военна авиация.

Отвъд този изключително важен въпрос, ние традиционно даваме статии, които се надяваме да са интересни на всички авиоентусиасти у нас. Евгени Андонов посети централата на easyJet в Лондон, където се запозна с дейността на емблематичната нискотарифна авиокомпания. В същото време Александър Младенов пътува до Казан в Руската федерация за да види как се произвеждат най-новите варианти на Ми-8/17, както и едно от най-новите произведения на руската авиоиндустрия Ансат. Разбира се, не пропускайте и статията за голямото учение „Тракийска звезда 2012”, както и обзора на най-новите целеоказващи контейнери, репортаж от стрелбите на унгарските Gripen в Швеция и всичко останало от новия брой.

Цялото съдържание може да намерите тук.

Ще се радваме да дадете вашето мнение за броя във форума на списанието.

АЕРО може да бъде намерено по точките за продажба на вестници и списания из страната. Не пропускайте да го потърсите във веригите бензиностанциите Shell, както и в специализираните магазини за вестници и списание Inmedio, които се намират в големите молове в София и страната, както и в някои магазини Кауфланд.

Не забравяйте, че списанието вече може да се купува и чете и в електронен формат. За новия брой вижте тук.

Най-сигурния начин да си подсигурите списанието е ако се абонирате!

altОт 28 април (събота) в продажба е брой 44 на българското авиационно списание АЕРО. В новия брой ще намерите отличени статии посветени на военната, гражданската и леката авиация, като не забравяме да направим и поглед към българската авиационна история.

Александър Младенов отиде чак в Далечния изток за да види къде и как се произвеждат новите руски щурмови вертолети Ка-52. Иван Вукадинов пък се повози на въздушен танкер от състава на ВВС на САЩ и видя от първа ръка що е то дозареждане във въздуха. Екипът ни отиде и в Граф Игнатиево за да отрази последните месеци от живота на МиГ-21 в България. Красимир Грозев от своя страна се опитва да ви пренесе из коридорите на Министерството на отбраната, където текът знайни и незнайни процеси, които за съжаление май нямат намерение да сътворят един честен и открит конкурс за нов боен самолет. Не пропускайте и материалите за скорошното посещение на делегация от ВВС в САЩ, където българските военни се запознаха с тамошната система за обучение и репортажа за участието на вертолетната ни авиация в учение със сухопътните сили на САЩ в Германия. Освен това сме ви подготвили статии за първата година от търговската експлоатация на Суперджет 100, новият играч на пазара на леки вертолети Cabri G2 и биография на китайските развития на бомбардировача Ту-16.

Цялото съдържание може да намерите тук.

Ще се радваме да дадете вашето мнение за броя във форума на списанието.

АЕРО може да бъде намерено по точките за продажба на вестници и списания из страната. Не пропускайте да го потърсите във веригите бензиностанциите Shell, всички супермаркети от веригата „Фантастико”, както и в специализираните магазини за вестници и списание Inmedio, които се намират в големите молове в София и страната, както и в някои магазини Кауфланд.

Не забравяйте, че списанието вече може да се купува и чете и в електронен формат. За новия брой вижте тук.

Най-сигурния начин да си подсигурите списанието е ако се абонирате!

altАсоциацията на българските авиокомпании (АБА) награди редакторите на списание АЕРО, Красимир Грозев и Александър Младенов, по време на раздаването на традиционните журналистически награди на асоциацията. Награждаването стана на 18 април, по време на отбелязването на 10-тата годишнина от създаването на АБА.

Наградата за Младенов и Грозев бе връчена от председателя на АБА Светослав Станулов и се присъжда за принос за отличното отразяване на българската гражданска авиация от създаването на списание АЕРО насам.  

altОт 29 февруари (сряда) в продажба е брой 42 на българското авиационно списание АЕРО. В новият брой ще намерите много остро актуални материали за авиацията по света у нас. Водеща статия в броя е разказът от първа ръка за авиаторите от авиобаза Крумово, които участваха в спасителните операции, край хасковското село Бисер на 6 февруари 2012 г. Не пропускайте и един друг, не по-малко интересен разказ, за тримата български авиатори от авиокомапния "Хели ер", които бяха в плен на судански бандити в продължение на почти пет месеца. Други статии, които трябва задължително да се отбележат са анализите на проблемите около супер модерниз изтребител F-35 JSF и ситуацията около огромния индийски конкурс MMRCA за доставката на 126 многоцелеви изтребители.  Задължително обърнете внимание и на историческия материал посветен на изграждането на арочни укрития за българската военна авиация. Цялото съдържание може да намерите тук. Ще се радваме да дадете вашето мнение за броя във форума на списанието. АЕРО може да бъде намерено по точките за продажба на вестници и списания из страната. Не пропускайте да го потърсите във веригите бензиностанциите Shell, както и в специализираните магазини за вестници и списание Inmedio, които се намират в големите молове в София и страната, както и в някои магазини Кауфланд. Най-сигурния начин да си подсигурите списанието е ако се абонирате!  

altОт 30 януари (понеделник) в продажба е новият брой 41 на българското авиационно списание АЕРО. В него ще откриете традиционно отличната комбинация между статии по актуални събития и проблеми на авиацията, анализи и исторически материали.В нашия нов брой ще откриете анализ на последните развития около бъдещия изтребителен конкурс, първа част на анализа на въздушните операции над Либия, както и актуален поглед към операциите на „Хели ер” в Африка, ситуацията е прекратената държавна поръчка за обучение на граждански пилоти и разказ за днешната експлоатация на двуплошника Ан-2. Не пропускайте и  последната част на монографията за използването на Ли-2 в българската военна и гражданска авиация. Цялото съдържание може да намерите тук. Ще се радваме да дадете вашето мнение за броя във форума на списанието. АЕРО може да бъде намерено по точките за продажба на вестници и списания из страната. Не пропускайте да го потърсите във веригите бензиностанции OMV и Shell, както и в специализираните магазини за вестници и списание Inmedio, които се намират в големите молове в София и страната, както и в някои магазини Кауфланд. Най-сигурния начин да си подсигурите списанието е ако се абонирате! 

alt

От 26 ноември (събота) в продажба е новия брой на българското авиационно списание АЕРО. Нашият нов брой е подчертано ориентиран към леката авиация. Разглеждаме поредните промени в Закона за гражданската авиация, които са направени с цел улесняване на живота за всички занимаващи се с любителска авиация у нас. Също така капитан Чавдар Костов прави поредният си летателен тест на един от най-разпространените у нас леки самолети TL-2000 Sting, а и разглеждаме самолетите произвеждани от чешката компания Zlin, които както се вижда освен за любителско летене имат и не лошо военно приложение. В този брой правим и поредния качествен поглед към историята на авиацията с три отлични статии. Началото на експлоатацията на Су-25 у нас, втора част от монографията за Ли-2 и експлоатацията му в България и обзор на агресорските програми в САЩ с използване на самолети съветско производство. Не пропускайте и втората част от монографията за F-15E Strike Eagle, кратката монография на един странен бомбардировач от зората на реактивната ера и малка статия с която казваме сбогом на Airbus A340. Приятно прекарване с новия брой на АЕРО. Надяваме се, както винаги, да сме ви дали достатъчно качествено и истинско авиоционно четиво.  Цялото съдържание може да намерите тук. Ще се радваме да дадете вашето мнение за броя във форума на списанието. АЕРО може да бъде намерено по точките за продажба на вестници и списания из страната. Не пропускайте да го потърсите във веригите бензиностанции OMV и Shell, както и в специализираните магазини за вестници и списание Inmedio, които се намират в големите молове в София и страната, както и в някои магазини Кауфланд.

altАЕРО брой 37 (заедно с приложение за Ме 109 в България) е вече в продажба!

Новият, 37-ти брой на българското авиационно списание АЕРО е в продажба от четвъртък, 8 септември. Септемврийският брой на АЕРО идва към читателите си по-голям от когато и да е било. Освен стандартния брой на списанието, към него ще намерите и 48-странично безплатно приложение за службата на знаменития витлов изтребител Messerschmitt 109 в България. Водещите материали в броя са свързани с преминалото в края на август авиоизложение МАКС 2011 в Москва, Русия. В броя ще намерите репортаж от там, в който сме се постарали да съберем всичко най-интересно от авиосалона и новостите около руската военна и гражданска авиация. Освен това сме подготвили съдържателна статия за всички последни развития около руския проект за изтребител от пето поколение – Т50. Друга статия, която е за задължително четене е разказ за това, как и кой започна да използва пълните маневрени характеристики на изтребителите МиГ-29 у нас. Не пропускайте да погледнете и репортажа за бойните стрелби на изтребителната авиация на България. Приложението за Ме 109 на служба в България е абсолютно безплатно и върви опаковано с броя за септември. Неговият обем е 48 страници в които се разказва  за използването на Messerschmitt Me 109 в България между 1940 и 1950 г. Приложението е илюстровано с 63 снимки, някои от които се публикуват за първи път, 10 цветни профила и две авторски рисунки, една от които е оформена като плакат в средата на изданието. Цялото съдържание може да намерите тук. Ще се радваме да дадете вашето мнение за броя във форума на списанието. АЕРО може да бъде намерено по точките за продажба на вестници и списания из страната. Не пропускайте да го потърсите във веригите бензиностанции OMV и Shell, както и в специализираните магазини за вестници и списание Inmedio, които се намират в големите молове в София и страната, както и в някои магазини Кауфланд.

alt

АЕРО брой 36 е вече на пазара

Новият 36-ти брой на българското авиационно списание АЕРО е в продажба от петък, 19 август. Постарали сме се да ви предоставим интересни четива за летните жеги. Някои от тях на сериозни и тежки тематики, като състоянието в учебната ни авиация, което въпреки, че не е съвсем трагично е далеч от блестящото (стр. 14). В други се опитваме да хванем най-актуалните новости от световната авиация, като модернизацията на добрия стар Boeing 737 (стр. 12), спирането на полетите на F-22 (стр. 28) и финалните изпитания на изтерзания проект Boeing 787 (стр.18). Сашо Младенов се е постарал да събере всичко, което може да се каже за военноморската авиация на Руската федерация и материала, който може да намерите на стр. 20 се надяваме да бъде интересен за огромния брой фенове на руската авиация у нас. Ставайки въпрос за руска авиация, всички вече се готвят за МАКС 2011, чието отразяване ще намерите в следващия ни брой. Евгени Андонов приключва с „Балонната епопея” и в последната част на материала (стр. 45) ще разберете, че дори и през 80-те българските летци са излитали по противникови балони в родното небе. С този брой казваме и сбогом на най-емблематичния космически кораб на нашето време. Материал за Космическата совалка ще откриете на стр. 29. Цялото съдържание може да намерите тук. Ще се радваме да дадете вашето мнение за броя във форума на списанието. АЕРО може да бъде намерено по точките за продажба на вестници и списания из страната. Не пропускайте да го потърсите във веригите бензиностанции OMV и Shell, както и в специализираните магазини за вестници и списание Inmedio, които се намират в големите молове в София и страната, както и в някои магазини Кауфланд.