altБългаро-американската съвместна подготовка „Тракийска пролет - 2012”, започна днес, 14 юни и ще продължи до 29 юни 2012 г. Съвместната подготовка се провежда в района на Пловдив (летище Пловдив и авиобаза Крумово) и в нея ще вземат участие сили и средства от Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на вътрешните работи и Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Това съобщава Министерството на отбраната.

От американска страна в подготовката ще участват транспортни самолети С-130J Super Hercules и до 150 американски военнослужещи от авиобаза Рамщайн, а от българска страна ще вземат участие един транспортен самолет С-27J Spartan, един зенитно-ракетен дивизион, специализирано подразделение на Министерството на вътрешните работи и до 580 военнослужещи, като около 350 от тях са от 68-ма бригада "Специални сили" от състава на Сухопътните войски.

По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130  и С- 27J. Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и различни способи за доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Като наблюдатели в подготовката ще участват представители от Европейската агенция по отбрана.

Това е петото поред учение от поредицата. Първите две учения (2008 и 2009 г.) от поредицата се проведоха в Безмер, а от 2010 г. учението се провежда на пловдивското летище. Задачите на тези учения са сходни, а от американска страна по правило участват транспортни самолети C-130 от авиобаза Рамщайн. От 2010 г. стартира и есенно издание учението – „Тракийска есен” със същите участници и цели.  

Коментари

blog comments powered by Disqus