altДнес, 2 юли, още с изгрева вертолети два Ми-17 на Военновъздушните сили се включиха в гасенето на мащабния горски пожар в района на Витоша. Двете машини излетяха от авиобаза Враждебна (летище София) в 06,30 часа. Това съобщава ВВС.

В момента вертолетите продължават да гасят пожарите в района на резервата „Бистришко бранище”. Действията на екипажите ще продължат при необходимост през целия ден, като презареждането с гориво ще се осъществява във Враждебна.        

През вчерашния ден в рамките на четири часа вертолетите направиха 32 захода и хвърлиха над огнището на пожара около 96 тона вода. Зареждането на системите се осъществява на Панчаревското езеро. На борда на вертолетите са представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” за координиране на дейностите с наземните групи за гасене.

Гасенето на пожари с вертолет Ми-17 оборудвани със специализирана подвесна система за пожарогасене „Бомби Бак” е нова способност, която Военновъздушните сили придоби след 2010 г. Всяка зарядка осигурява възможност за изливане на около 2,5 - 3 тона вода.

Коментари

blog comments powered by Disqus