altДържавата Израел изпраща на помощ противопожарен самолет амфибия AT-802 Fire Boss. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който е приел по-ранното предложение на израелския си колега Бенямин Нетаняху.

По-рано днес Борисов съобщи, че има предложение за изпращане на специализиран противопожарен самолет от Израел, който може да зарежда вода директно от Панчеревското езеро. Подробностите по пристигането на самолета вече се уточняват.

ВВС на Израел разполагат със специализирана противопожарна ескадрила, създадена след големите пожари в страната през 2010 г. 249-та противопожарна ескадрила има в състава си седем противопожарни самолета Air Tractor AT-802F, като две от машините са амфибии Fire Boss. Всеки от тези самолети може да хвърля около 3100 литра вода на един заход.

Днес в ранния следобед стана ясно, че пожарът се е разпространил на площ от 150 декара, след като в първия си ден бе около 40 – 50 деката. От сутринта в борбата са включени три вертолета – два Ми-17 на ВВС и един Ми-8 на „Хели ер”.

alt 

Коментари

blog comments powered by Disqus