altВчера, 3 юли, под ръководството на Обединения център за въздушни операции на НАТО(CAOC-7) в Лариса беше проведена ежегодната многонационална планова тренировка на дежурните сили и средства за контрол и охрана на въздушното пространство (ер полисинг). Това съобщава ВВС.

По време на тренировката с реално обозначаване на въздушна цел бяха отработени действията на дежурните изтребители по нарушител, който беше симулирано от самолет Pilatus РС-12M (борд 020) на българските Военновъздушни сили. През първия етап на тренировката участваха Авиационният оперативен център на ВВС на Република България и дежурните сили и средства за "ер полисинг" на Румъния.

РС-12 симулира полет на самолет, който е прекратил комуникациите с гражданските органи за Управление на въздушното движение и се е отклонил от полетния план във въздушното пространство на Румъния.

Във втория етап българският PC-12 беше самолет, отвлечен от терористи и по него действаха дежурните сили и средства за "ер полисинг" , охраняващи въздушното пространство на Албания (осигурявано от ВВС на Италия), Гърция и България.

Българските дежурни изтребители изпълниха успешно прехват на отвлечения самолет на държавната ни граница с Република Гърция, визуално опознаване и съпровождане за кацане на летище София.

В хода на многонационалната тренировка РС-12 от състава на транспортната авиационна група – Враждебна изпълни няколкочасов полет над териториите на България, Сърбия, Черна гора, Албания и Гърция, а дежурните сили и средства за "ер полисинг" на българските ВВС демонстрираха високи способности за контрол и охрана на въздушното пространство на страната в рамките на Интегрираната система за ПВО на НАТО.  

Коментари

blog comments powered by Disqus