altЗа четвърти пореден ден продължават усилията да се погаси възникналия горски пожар в местността „Бистришко бранище”. За пореден ден се гаси с три вертолета – два Ми-17 на ВВС и един Ми-8 на „Хели ер”. Трите машини са хвърлили малко над 300 тона вода над пожара.

Двата вертолета Ми-17 (бордове 421 и 417) са направили общо 88 захода по пожара и са хвърлили 264 тона вода. Налятяното време и днес е малко над 8 часа. Екипажът на двете машини е в състав: командири бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов, втори пилоти майорите Йордан Йорданов и Филип Ангелов и бордни техници майорите Ангел Нонин и Стефан Вълчанов и офицерските кандидати Георги Петров и Рангел Рабаджиев.

Ми-8П (LZ-CAY) на авиационния оператор „Хели ер” също е продължил дейното си участие. Машината оперира от предна площадка на стадиона на село Кокаляне. Днес при едно от излитанията е получен технически отказ, който е остранен на място в кратки срокове. За деня машината е направила 25 захода по пожара и е хвърлила около 38 тона вода. Пилоти в машината на „Хели ер” са Васил Вилков и Ангело Димитров, а борден техник Константин Димитров.

AW109 Power (борд 515) на Гранична полиция продължава периодично да облита района на пожара и да наблюдава неговото състояние чрез мощната си инфрачервена обзорна система.

Гасенето от въдуха ще продължи и утре, но вече има нагласа, че това може би ще е последният ден от активни продивопожарни действия, след като в късния следобед бе обявено, че пожарът е поставен под контрол и са прокарани противопожарни просеки почти по всичките му граници.

Интервю с бригаден генерал Златев ще намерите тук.

Галерия със снимки от днешните действия на авиацията ще намерите тук.  

Коментари

blog comments powered by Disqus