altБългария се нуждае от самолет за гасене на пожари с капацитет десет тона, защото вертолетите, които гасяха пожара на „Бистришко бранище”, бяха с по три тона. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов цитиран от агенция „Фокус”.

„По-ефективно е, когато имаш огромно количество водна маса, която да изсипеш върху горящия район”, заяви Цветан Цветанов. Той допълни, че с Нона Караджова, министър на околната среда и водите, е коментирано да се усвоят средства за подобна техника по оперативна програма

Кристалина Георгиева, еврокомисар за бедствията и авариите, обяви, че самолетът няма да бъде нужен на България непрекъснато и когато не се ползва тук може да влиза в европейските модули за гражданска защита и да помага на територията на целия Съюз. Самолетът трябва да бъде поне за 10 тона вода, уточни главен комисар Николай Николов, началник на "Пожарна безопасност и защита на населението", а комисар Георгиева заяви, че подобни машини има във Франция, Гърция и Хърватска.

Въпреки, че официалните лица не споменаха за какъв самолет става въпрос, то лесно може да се предположи, че се говори за канадската турбовитлова амфибия Bombardier 415, чиято цена е около $40 млн. Ако тази идея бъде превърната в реалност, за сега не е ясно кой ще експлоатира самолета, нито дали не се разглеждат алтернативни варианти, като закупуване на по-малки самолети или взимане на още противопожарно оборудване за наличните вертолети на ВВС.  

Коментари

blog comments powered by Disqus