altПрез ноември проектът за придобиване на нов многоцелев изтребител ще бъде обсъждан на заседание в Министерски съвет. Това съобщи министъра на отбраната Аню Ангелов по време на откриване на академичната година във военната академия „Г. С. Раковски”.

Според Ангелов проектът за придобиване на нов изтребител трябва да бъде готов до края на октомври, а през ноември той ще бъде вкаран за обсъждане и одобрение в Министерски съвет.

Ако тези стъпки бъдат извършени, от стартирането на реален конкурс за придобиване на нов боен самолет ще остава само една голяма крачка – одобрение от Народното събрание, което трябва да дойде след това на Министерски съвет. Министърът на отбраната, обаче не каза дали това ще стане в рамките на мандата на този парламент. Това, обаче е напълно възможно предвид, че до изтичането на мандата му има почти една година.

През пролетта министър Ангелов не еднократно се изказваше против стартирането на проекта за покупката на осем многоцелеви изтребителя в рамките на този парламент. В края на май, обаче той смени позицията и обяви, че ако има решение на Министерски съвет процедурата може да бъде задвижена и по-рано.  

Коментари

blog comments powered by Disqus