altЕкипаж на военнотранспортен самолет C-27J Spartan, от състава на Транспортната авиационна група на 24-а авиобаза, завърши успешно тактически курс за опериране от къси полоси (Tactical short field operations course). Обучението бе финализирано вчера – 25 септември 2012 г. Това съобщават ВВС.

Курсът сe проведе в изпълнение на договор за „Интегрирана логистична поддръжка на самолет C-27J Spartan между Министерството на отбраната и фирма Alenia Aermacchi. В хода му бе подготвен един екипаж – командир на екипаж, втори пилот и борден инженер. Наземната фаза от обучението (наземен курс и тренажор) се проведе в Торино, Република Италия. Летателната подготовка, под ръководството на инструктори от Alenia Aermacchi, се осъществи на територията на Република България.

Днес на импровизирана церемония, инструкторите Джорджио Маркеджани и Франческо Фарина връчиха сертификатите за успешно завършен курс на майор Георги Сотиров Стоименов, капитан Иван Георгиев Иванов и бордния инженер майор Антон Димитров.

С придобитите способности Spartan, екипажът ще използва пълните тактически възможности на самолет C-27J Spartan, оперирайки от полоси с ограничени размери. По този начин се подобрява оперативната съвместимост на българските екипажи с тези от страните – членки на НАТО.  

Коментари

blog comments powered by Disqus