altАвиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за посетители на 6 октомври (събота) от 09,00 ч. като домакин на Открития летателен ден по повод Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация. Официалното откриване на авиационното събитие ще започне в 11,00 ч. Това съобщават ВВС.

Летателната програма ще представи елементи от основните мисии и задачи които ежедневно изпълняват летците от различните родове авиация на Военновъздушните сили. Зрителите ще наблюдават действия на летателните екипажи по изпълнение на мисия „Air Policing” (прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне с последващо блокиране на пистата(, стоварване на въздушен десант, пожарогасене от въздуха, авиомедицинска евакуация на пострадал, спускане на командоси по способа „бързо въже”, маневрен въздушен бой между изтребители, сложен пилотаж на малка височина и други маньоври.

След финала на всяка задача във въздуха, авиационната техника ще рулира в непосредствена близост до линията на публиката. Зрителите ще наблюдават установяването на двигателите и действията на летците и екипажите след изпълнението на задачите. Статичен показ ще запознае посетителите с предназначението и летателните характеристики на авиационната техника на въоръжение във Военновъздушните сили – МиГ-29, МиГ-21, Су-25, C-27J Spartan, Ан-30, Pilatus РС-12, Pilatus РС-9M, вертолети Ми-17 и AS 532 Cougar, както и на гостуващите вертолети AS 565 Panther от състава на Военноморските сили и AW 139 на Гранична полиция.

За представяне дейността и професионалните отговорности на специалистите от родовете войски на ВВС са обособени различни центрове за демонстрации. В някои от тях посетителите ще могат да вземат и лично участие. Доброволците ще бъдат включени в пожарогасене, прослушване на радиоразговори, сглобяване на стрелково оръжие, изпробване херметичността на противогаз, участие в полети с авиосимулатор и други.

Областна дирекция на МВР - Пловдив предупреждава водачите на МПС, че са възможни промени в движението във времевия интервал от 09,00 до 15,00 ч.

При необходимост ще бъде спряно движението в посока гр. Карлово – гр. Пловдив като обходният маршрут ще бъде бъде през селата Царимир – Церетелево – Неделево – Голям Чардак – Малък Чардак – Строево – Труд – гр. Пловдив. За удобство и улеснение от МВР препоръчват посетителите на открития летателен ден да използват за придвижване междуградските автобуси и ж.п. транспорта.   За посетителите в района на село Граф Игнатиево са обособени временно три паркинга, означени със знак Д-19 „Паркинг”.

С оглед необходимите мерки за сигурност, няма да бъдат допускани в района на авиобазата граждани, носещи в себе си оръжие (вкл. газови пистолети), в нетрезво състояние и такива, пренасящи много обемист багаж. 

Коментари

blog comments powered by Disqus