altПрезидентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще открие утре, 16 октомври, Монумент на авиацията и българските Военновъздушни сили. Събитието ще ознаменува кулминацията в честването на вековния юбилей на Военновъздушните ни сили и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация. Това съобщават ВВС.

Изграждането на Монумента е съвместна инициатива на Военновъздушните сили, Министерство на отбраната и Столична община, и е символ на признателността към поколенията, които в продължение на един век изграждаха и развиваха ВВС на България.

Монументът се издига на площада на Авиацията в столицата (кръговото на Четвърти километър). Десетметрови стилизирани криле, символизиращи полета на българските авиатори и орел – символ на военновъздушната мощ, изграждат композицията на Монумента. Крилете олицетворяват единството между петте рода войски в състава на Военновъздушните сили, а трите крила, които се извисяват в центъра на композицията са израз на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на българската авиация.

ВВС канят всички, съпричастни към достойния юбилей, на тържественото откриване на Монумента на авиацията и българските ВВС в 14,00 часа на 16 октомври, на площад „Авиационен” в София. При добри метеорологични условия над булевард Цариградско шосе ще прелети тройка изтребители МиГ-29.  

Коментари

blog comments powered by Disqus