altДнес, 5 декември, министър-председателят на Република България Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски откриха новата летищна контролна кула на ДП „Ръководство на въздушното движение” (ДП РВД) на летище София. Това съобщиха от транспортното министерствo.

Генералният директор на ДП РВД Диян Динев прие символичния ключ на новата контролна кула от главния изпълнителен директор на "Главболгарстрой Холдинг" АД Калин Пешов. На откриването присъстваха представители на местната и изпълнителната власт, депутати, както и представители на авиационния бранш и др.

„Изграждането на новата контролна кула на летище София е поредният изцяло завършен транспортен обект”, - това заяви министърът на транспорта Московски по време на събитието. По думите му кулата трябва да осигури безопасното и ефективно управление на полетите на летище София през следващите 40 години. Предвидена е дори възможност за оборудване на работни места за обслужване и на втора писта в бъдеще, каза министър Московски. Той заяви, че всички оперативни системи и съоръжения са двойно подсигурени с цел гарантиране на постоянно и безопасно обслужване на полетите.

Министър Ивайло Московски каза още, че необходимостта от изграждането на новата контролна кула е свързана с реконструкцията и разширението на летище София и се явява естествено продължение на развитието на летищния комплекс. От друга страна чрез новата летищна контролна кула ДП РВД ще обезпечи подобряване на качеството и ефективността на аеронавигационно обслужване в зоната на летището, допълни той.

На 19 август 2011 г. ДП РВД подписа договор с "Главболгарстрой Холдинг" АД за изпълнение на работното проектиране и строителство на новата летищна контролна кула на стойност 14 813 030 лева с ДДС. Местоположението на съоръжението е западно от сградата на Терминал 2 на летище София, като от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно се допълват. Разгърнатата застроена площ е над 2400 m2., а височината на сградата е 55 m. Експлоатационният живот на новата летищна контролна кула е повече от 40 години и е разчетена да обслужва летище София при евентуалното му разширение. При построяването на съоръжението са спазени изискванията за обзор към пистата за излитане и кацане, като е осигурена и открита площадка за наблюдение на контролираната зона на летището.

Веднага след въвеждането в реална експлоатация на новата летищна кула предстои да бъде внедрена Система за управление и контрол на наземното движение на летището. По този начин ще се осигури обслужването на самолетите при всякакви метеорологични условия и ще се повиши безопасността на полетите независимо от увеличаването на трафика.

До края на месец февруари 2013 г. на новата летищна контролна кула ще бъде инсталирана и една от „сондите”, предназначени за събиране на информация за електромагнитната обстановка, съвместен проект на ДП РВД и ТУ–София. Идентични анализатори на спектъра ще бъдат инсталирани на още шест места на територията на България. Анализ не електромагнитния фон ще бъде предоставян веднъж на шест месеца, като РВД ще предостави публичен онлайн достъп до данните през сайтовете на РВД и ТУ-София.

alt

 

Коментари

blog comments powered by Disqus