altКомандирът на ВВС генерал-майор Константин Попов отхвърли тиражираната информация, че България се е спряла на опцията за покупка на употребявани F-16 от Португалия. Генералът също заяви, че правителството е дало мандат за преговори и за нови изтребители. Това той каза вчера, 6 януари 2013 г., в интервю за предаването „Неделя 150” на БНР.

Според генерал Попов преговорите едва сега започвали, като спомена, че се обсъждат 15 опции от девет страни. Попов поясни, че се цели покупката на самолет с минимална цена и максимални възможности, като той подчерта, че това е търсене на ефективност.

Командирът на ВВС заяви, че новият изтребител е много нужен на ВВС, тъй като последните бойни самолети на ВВС са доставени през 1989 г. Той каза още, че въпросът за покупката на изтребителите се поставя за широк обществен дебат.

Генерал Попов потвърди, че съществува финансова рамка от 700 млн. лева, която трябвало да бъде изплатена за седем години и че в тези пари влизат не само самите самолети, но и обучение, логистична поддръжка и други.

Цялото интервю може да изслушате тук.

Коментари

blog comments powered by Disqus