titleМинистърът на отбраната Аню Ангелов и депутатът от БСП Атанас Мерджанов влязоха в тежка размяна на реплики в Народното събрание, днес по време на парламентарния контрол. Причина за диалога бе поредния въпрос на Мерджанов във връзка с напускащите ВВС летци.

В отговор министър Ангелов заяви, че причината за напускането на пилотите е една - правото на пенсия след придобит 15 години стаж. Той посочи, че за 2012 г. няма увеличение на рапортите за напускане на летци в сравнение с останалите години и уточни, че 2011 г. са напуснали 28 души, 2010 г. - 50, 2009 г. - са напуснали 53, а през 2012 година - 24.

Освен това министърът изтъкна, че ВВС има достатъчно подготвени летци и че съставът постоянно се обновява. Българската армия не е крепостна армия, подчерта той и добави, че това, което хората решат да направят във връзка с тяхно право, никой не може да им го отнеме.

Според депутата Мерджанов министър Ангелов има цинично отношение към парламентарния контрол, коментирайки получения. Според него истинската причина за напускането на военните летци е постоянният недостиг на гориво, консумативи, резервни части, инженерен персонал за изтребителите, както и демотивацията и чувството за несигурност.

Мерджанов също така поиска военният министър да подаде оставка. Той се аргументира, отправяйки упрека, че министърът води задкулисни преговори с Португалия за трета ръка изтребители. Това е несериозно и пагубно отношение, коментира Мерджанов. Ангелов категорично заяви, че не води апокрифни разговори. Аз имам мандат от българското правителство, водя преговори и ще продължа да ги водя в срока, който ми е оказан, заяви той.  

Коментари

blog comments powered by Disqus