alt„Надявам се проектът да мине през парламента, защото вече три правителства се опитват да решат тази необходимост.” Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в интервю за предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ7 днес.

„При бойните самолети няма първа, втора и трета ръка – заяви Ангелов, като обвини медиите в разпространение на невярна информация за предлаганите португалски F-16 - един  самолет има ресурс от примерно 7000 летателни часа и в рамките на тези часове няма никакво значение дали лети американски, португалски или български пилот. Важно е не кога е произведен, а какъв остатъчен ресурс има. При нашите условия и средното летене в България тези самолети имат ресурс за около 25 години. Португалия е в по-тежка криза от България и именно за това те ни продават самолетите си за да намалят разходите си за отбрана и те ги продават на приемлива цена.”

За пореден път Ангелов обясни необходимостта от нови бойни изтребители с това, че МиГ-21 е с изтечащ ресурс, а Су-25 ще се пенсионира в края на 2013 г., който е и единствения самолет за авиационна наземна поддръжка. България ще продължи да ползва МиГ-29, който има ресурс поне до 2025 г., според министъра на отбраната.

„Много в важно да получим отбранителна способност, а не просто самолети – заяви още министър Ангелов - всеки който ни предлага самолети трябва да го направи в пакет – обучение на технически състав, обучение на летци, въоръжение, системи за целеоказване, дисплеи на шлемофона (вероятно министър Ангелов има предвид нашлемна система за изобразяване и целеоказване, а шлемофони има най-вече в танковете – бел.ред.). Държави, които ни предлагат нови самолети не предлагат такива системи, защото те са американски и трябва да ги купуваме отделно.”

Министърът на отбраната получи мандат за събиране на информация чрез преговори по въпроса за нов боен изтребител на правителственото заседание от 19 декември 2012 г. До 1 март 2013 г. министърът трябва да информира Министерски съвет за резултатите от тези преговори.  

Коментари

blog comments powered by Disqus