altВоенен вертолет от авиобаза Крумово е участвал в мащабна спасителна акция за измъкването на затрупани от лавина туристи в района на Седемте рилски езера. Това съобщава агенция „Блиц”.

В 13,42 часа на телефон 112 е постъпил сигнал за инцидента. Тримата алпинисти са били повлечени от лавина. Малко по-късно едният от пострадалите мъже също е успял да се обади по мобилния си телефон и да уточни мястото на инцидента. Веднага от ПСС са се обадили на отряда в Дупница и на друг отряд в Мальовица, който по това време провеждал обучение за действие при лавинна опасност.

Същевременно от централата на ПСС са се свързали с авиобазата в Крумово и военните летци са се отзовали с готовност да помогнат в сложната ситуация. Условията високо в планината никак не са били леки. Духал е много силен вятър, температурата е била около 10 градуса под нулата.

Благодарение на бързите и квалифицирани действия на планинските спасители и военните пилоти пострадалите успешно са били вдигнати от мястото на инцидента. В 17,56 часа военният хеликоптер е кацнал на летището във Враждебна, откъдето тримата мъже на възраст между 30 и  40 години са били откарани с линейки на Спешна помощ във ВМА.

По първоначална информация всичките са с хипотермия. Единият е със счупен крак. Имат и други фрактури, но животът им е извън опасност.  

Коментари

blog comments powered by Disqus