altЕкипаж на вертолет AS 532AL Cougar от състава на 24 авиационна база помогна за спасяването на алпинистите, пострадали при падането на лавина в района на Седемте рилски езера.

Вертолетът (борд 703), който носи дежурство по аварийно-спасително осигуряване беше вдигнат на 13 януари 2013 г. след сигнал на Планинската спасителна служба (ПСС), и постъпило искане в Националния военен център. Задачата по търсене и спасяване на бедстващи в труднодостъпната планинска местност беше изпълнена от 16,00 до 18,00 часа при сложни метеорологични условия – силен вятър и температура около -10 градуса.

Командир на екипажа на вертолета е капитан Марин Тасков, втори пилот и инструктор е бригаден генерал Златко Златев, борден техник – офицерски кандидат Димо Костов и спасители – подполковник Красимир Андреев и старшина Петко Кирков.

На борда на вертолета бяха и двама представители на ПСС, които помогнаха на екипажа за по-бързо намиране на района на падналата лавина.

Мястото на злополуката беше откъм подветрената страна на планинския склон, което усложняваше пилотирането при захода и огледа на местността, и кацането на вертолета.

В 16,30 часа вертолетът кацна в подножието на хълма, в максимална близост до екипите на ПСС и пострадалите. Алпинистите бяха пренесени до вертолета и транспортирани до летище София.

По време на полета беше оказана първа медицинска помощ. Алпинистите са с хипотермия, единият от тях е по-тежко пострадал, но животът им е извън опасност.

Участието на вертолета на ВВС в спасителната операция беше ограничено във времето (в светлата част на деня), но благодарение на максимално бързото и организирано действие на екипажа, бедстващите бяха спасени от премръзване.  

Коментари

blog comments powered by Disqus