altБлизо шестчасова дискусия беше проведена днес, 17 януари, в Централния военен клуб в София по време на Кръгла маса на тема „Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка”. Форумът бе организиран от Фондация „Български ВВС”.

По време на докладите и обсъжданията стана ясно, че ВВС в момента разглежда три основни варианта за покупка на нов боен самолет – нови Gripen C/D, употребявани италиански Eurofighter Транш 1 и употребявани F-16 MLU от Португалия с американско наземно оборудване. Това съобщи бригаден генерал Румен Радев, ръководител на интегрирания програмен екип, като това не е новост, до толкова, до колкото генерала бе дал тези три варианта и в интервюто си пред вестник „Преса” преди месец. Тези три предложения са отсети от общо 15 налични опции.

Генерал Радев се опита на няколко пъти да заяви, че нищо все още не е ясно и няма избран фаворит, като в края на дискусията дори заяви, че финалните преговори може да не се ограничат само с тези три опции, ако се появят и други сериозни предложения на масата. Той подчерта, че се търси не просто платформа, а цялостно решение, като дебатът трябва да е по-широк и да обхваща и въпроси за цена на придобиване, експлоатация и бъдеща модернизация. В пространната си презентация, той сподели какво според него трябва да може новия български боен самолет и практически отново защити опцията за закупуване на употребяван самолет. Генерал Радев заяви, че с удоволствие би споделил точни детайли за това му решение, но те, поне за сега, са търговска тайна по изрично настояване в документацията, предложена от кандидатите.

В същото време генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС, определи необходимостта от нов изтребител като безусловна, а реализацията на програмата за покупка на такъв самолет – неотложна. Според него, ако не се вземат мерки, предстои сериозен дефицит на способности в бойната авиация.

Бе представен и математическия алгоритъм, с който ще бъдат оценявани евентуалните опции за нов изтребител. От него стана ясно, че основната тежест в оценяването ще имат финансовите показатели като цена на придобиване, експлоатационни разходи и схемата на разплащане, а след тях идват оперативните способности.

Печеленето на публична подкрепа и разсейването на слуховете за предопределеност на избора, определено бяха основните мисии на този форум, но точната причина за неговата организация станаха причина за известни полемики. Въпроси пробуди и липсата на почетния председател на фондация „Български ВВС” о.р. генерал Михо Михов, който в последните месеци не пести критики към процеса на избор на нов боен самолет и се говореше, че именно неговото отношение към процеса е причина той да не присъства. От това не спечелиха както кръглата маса, така и самият ген. Михов.

В дискусиите около Кръглата маса се включиха мнозина офицери от резерва (те май бяха и единствените, които се изказваха, като се изключи полковник Димитър Недялков). Основните техните становища се въртяха около нуждата от нов боен самолет, като повечето от тях заявиха, че е най-добре България да купи нов изтребител. Повдигнаха се и въпроси за офсета, който за сега не е предвиден и възможността той да подпомогне икономиката на страната.

Думата взе и о.р. генерал Александър Александров, вторият български космонавт и официален представител на РСК МиГ за България, който заяви, че обвиненията срещу МиГ-29 и РСК МиГ за лоша техническа поддръжка са неоправдани и това не трябва да се използва като аргумент за покупката на нов самолет. По неговите думи рамковия договор се изпълнява и ако има забавяния това се дължи на късните заявки от българска страна. Той препоръча преминаване на абонаментно обслужване, както в Словакия или Полша. 

В заключение на дискусията комодор Георги Фиданов, съветник на президента, заяви в прав текст, че покупката на нов изтребител зависи от достигането на военен бюджет 1,5% от БВП. Ако това не стане факт, то реализацията на проекта е под сериозен въпрос.

За съжаление комодор Фиданов беше единствения изказал се извън кръговете на ВВС и ветераните от авиацията. Единственият представител на МО, началникът на политическия кабинет, Йордан Божилов се бе отдал на мълчаливо съблюдаване на дискусията и не нито веднъж не изказа своето мнение или позиция.

Коментари

blog comments powered by Disqus