alt„Крайно необходимо е да придобием нов тип основен боен самолет, за да могат българските Военновъздушни сили да имат способности, които са им необходими за изпълнение на задачите като член на НАТО”. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов в предаването на Българското национално радио „Неделя 150”.

"Всичко зависи от политическата воля да се реши този проблем. Мисля, че правителството ще има тази политическа воля. Това е дългосрочен проект. Ние разчитаме само на прогнозния бюджет на Министерството на отбраната. Ние разчитаме, на седем години, по около 100 млн. лева да харчим за тази цел. Това е проект, който е на първо място в нашата инвестиционна програма до 2020 година. Ето защо правим всичко възможно, да го включим в прогнозния бюджет, който бихме имали до края на 2020 година. Ако това е възможно, съответно ще бъде възможно закупуването на съответния тип изтребители", каза Аню Ангелов

„Важно е да се подчертае, че ние губим една способност, с изтичането на ресурса на МиГ-21 и Су-25, и оставаме само с МиГ 29”, отбеляза министър Ангелов. „Сега въпросът трябва да бъде решен или до края на мандата на това Народно събрание или в началото на мандата на следващото”, отбеляза министърът на отбраната.

В ефира на БНР министър Ангелов разясни, че това е дългосрочен проект и Министерството на отбраната разчита само на прогнозния си бюджет, без да засяга други сфери като здравеопазване, социална политика, образование.

"Окончателно решение за избор на вариант за самолет няма. Всички оферти се разглеждат равнопоставено и изборът ще зависи от факта, какво българската държава може да задели за този проект по бюджета на МО”, подчерта министър Ангелов и допълни, че решението ще придобие окончателен вид към момента на представяне на неговия доклад пред Министерския съвет.

Министър Ангелов посочи още, че от две години в Министерството на отбраната работи голям екип от експерти, който е изработил конкретната същност на проекта.

Цялото интервю може да слушате тук.

 

 

Коментари

blog comments powered by Disqus