altЛетище Кондофрей, намиращо се край едноименното радомирско село, ще може да приема пътнически самолети от клас С до края на тази година, съобщи заместник-областният управител на Перник Радослав Йорданов, цитиран от БТА. Летището ще е известно с новото име София – Запад.

Това означава, че на пистата ще могат да кацат самолети като Boeing 737 или Airbus A320. Така летището ще може да поеме чартърни полети до Черноморието, Банско или Гърция.

Бившото военно летище беше продадено на търг за 1,25 млн. лева през 2011 г. То е построено в периода 1962 - 1966 година и е с дължина на пистата от 2,5 километра. Новият собственик е фирмата „София Уест Еърпорт ЕООД“. Реално пистите на летището се използват от септември 2012 година, но на този етап само за карго превози.

Предвижда се до края на годината летището да получи разрешение за поемане на големи самолети и да бъдат открити 200 работни места. Стойността на този проект е 57 млн. лева, допълва още Йорданов.

Реновирането на летището започна през миналата година. Тогава беше обновена пистата, така че да могат да кацат товарни самолети. Сега предстои изграждане на стоянки за самолетите, складове и сграда на летището.

Това е един от най-големите частни инфраструктурни проекти в региона, обясни още заместник-областният управител на Перник. По тази причина и от есента в професионалната гимназия по автотранспорт ще бъде открита и нова паралелка, която да подготвя кадри за летището.

Междувременно сайтът за разследваща журналистика „Биволъ” обяви, че фирмата, която е купила летище Кондофрей е свързана със сина на настоящия военен министър Аню Ангелов. Управител на „София Уест Еърпорт ЕООД“ е Владимир Петров Ненчев, който повече от 10 години е съдружник със сина на министъра на отбраната Пламен Ангелов в друга фирма. Точно по време на управлението на министър Ангелов летище Кондофрей бе продадено. Повече подробности за тези разкрития тук.

Коментари

blog comments powered by Disqus