altВарненският бизнесмен Веселин Марешки се сдоби след търг със стария правителствен самолет Ту-154M (LZ-BTZ), за който е платил $395 000, съобщава вестник. "Преса". Сделката е сключена през фирмата му "Варнафарма холдинг"ООД.

Самолетът не лети от февруари 2010 г., след като правителственият Авиоотряд 28 се сдоби с по-нов Airbus A319. Към момента на спирането му от полети, стойността на LZ-BTZ се оценяваше на $2,5 млн.

Търгът за самолета е обявен на 22 ноември, а дружеството на Марешки е било единственият кандидат. Сделката е сключена на 17 декември. Самолетът няма право да изпълнява търговски полети на територията на ЕС, защото няма сертификат за летателна годност от EASA, но може да лети без проблем в Африка, Азия и Русия.

Според техническия директор на Авиоотряд 28 Венелин Рачев новият собственик на самолета трябва да инвестира доста средства, за да се възстанови летателната годност на машината.

Правителственият Ту-154М е ползван от правителствения авиоотряд от 1988 г. и е налетял 6130 летателни часа при ресурс от 60 000 часа. Разходът му на гориво обаче е голям - почти два пъти над този на Airbus A319, който се ползва в момента за държавни и футболни нужди.

Ако Марешки не е купил самолета, той е щял да бъде предаден за скрап, пише още "Преса". 

Коментари

blog comments powered by Disqus