alt„Както е решението на Министерския съвет до края на февруари и в началото на март, трябва да представя резултатите от преговорите с четири държави. С две от тях привърших. Остават още две. До края на февруари ще бъдат проведени такива преговори.” – това каза днес министърът на отбраната Аню Ангелов в сутрешния блок на БНТ.

„В зависимост от методиката и критериите за анализ на предложенията ще бъде взето решение и на Министерски съвет ще се предложи нов тип боен самолет за ВВС. Съответно с всички необходими съпътстващи данни, като цена и т.н. Ние разчетохме, че за тази цел можем да отделим по 100 млн.лв. на година от Министерството на отбраната без да закачаме съществуващите или евентуално повишаващите се бюджети за социални осигуровки, за здравепазване. Това са ни възможностите. За седем години от 2014 до 2020 г. да вземем по 100 милиона.” – каза още министър Ангелов.

Според мандата даден му от Министерски съвет той трябва да проведе серия от преговори с страни, които притежават такива самолети и да информира министрите за резултатите до 1 март 2013 г. При даването на този мандат министър-председателя Бойко Борисов подчерта, че става въпрос за събиране на информация.

Нови дебати в Парламента

За пореден път въпросът за покупката на нов боен самолет бе обсъдена в Народносто събрание. Този път въпроса дойде от лидера на „Атака” Волен Сидеров, който запита защо е пренебрегната напълно процедурата за конкурс и търг? Какви са офертите на Gripen и  Eurofighter и с какво те са по-лоши от F-16? Защо ще се купуват самолети „трета ръка”, вместо да се модернизират по-новите МиГ-29? Откъде ще дойдат парите за F-16, след като не са планирани в бюджета за 2013 година? Кой и къде ще извършва ремонтите и техническото обслужване на самолетите? Кои фирми и на какви цени ще доставят резерви части и въоръжение, при положение, че изтребителят вече не се произвежда? Защо напълно се пренебрегват възможностите за офсетни програми?

Ето и извадка от отговора на министър Ангелов: "Процедура за конкурс се обявява, когато се закупува ново въоръжение, което е собственост на участваща в конкурса фирма-производител. Няма все още решение за закупуване на определен тип многоцелеви изтребител. След като няма решение, няма и как да Ви информирам кой и как ще извършва ремонти и ще доставя резервни части. В моя доклад до Министерския съвет съм поискал и ми е даден мандат за преговори с четири държави – Италия, Португалия, САЩ и Швеция. В този смисъл, цитираните от Вас типове Gripen и Eurofighter са включени в тези преговори Наречените от вас но-нови собствени самолети МиГ-29 (все пак те са произведени преди 25 години (всъщност са произвеждани през 1989 – 1990 г. – бел. ред.)) както и да ги модернизираме, те не могат да постигнат необходимите изисквания за съвместимост съгласно стандартите на НАТО. Още повече и в момента срещаме определени затруднения в поддръжката на тази техника и изпълнението на договора от фирмата производител, даже удържахме гаранцията й поради неизпълнение на сключения договор. Резултатите от водените и в момента преговори ще бъдат оформени в Инвестиционен проект. Там обществото, с решението на Министерския съвет, а в последствие и с одобрение на Народното събрание, ще бъде изцяло запознато с всички аспекти на проекта." Пълният отговор на министър Ангелов може да прочетете тук.

В отговор на това Сидеров каза, че не е вярно, че МиГ-29 не са приспособими към натовските стандарти. В Полша още ползват МиГ-29, това е страна – членка на НАТО.  

Коментари

blog comments powered by Disqus