altДесет човека по специалност „летец-пилот”, 18 души по различни инженерни специалности и шестима за РВД ще бъде тазгодишния прием във факултет „Авиационен”, Долна Митрополия към Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов от 19 февруари 2013 г.

Както и през миналата година част от бройките са за нуждите на Министерството на вътрешните работи и по-точно Специализирания отряд за въздушно наблюдение (СОВН) към Гранична полиция. Две от заявените десет бройки по специалност „летец-пилот” са за МВР, а останалите за ВВС.

По специалност „Авиационни електроприборни и автоматични системи ” са заявени шест бройки, от които пет за ВВС и една за МВР, по специалност „Летателни апарати и авиационни двигатели” бройките също са шест и също една е за МВР и пет за ВВС. По специалност „Ръководител на въздушното движение” са заявени също шест бройки, но всички те са за ВВС. По специалност „Навигационни, комуникационни и информационни системи” бройките пак са шест, пак само за ВВС.

Обявява се и приемане на обучаеми – военнослужещи, притежаващи висше образование, за придобиване на квалификация по „Военно дело”. Седем места за тази квалификация са за Командването на Военновъздушните сили.

Краен срок за подаване на документи за кандидатстване във военните окръжия по местоживеене е 4 юли 2013 г., а във НВУ – 9 юли. Кандидатите трябва да имат завършено средно образование, да са до 23 години, да са български граждани и да нямат друго гражданство, да са физически и психически здрави. За кандидати по специалност „латец-пилот” максималния ръст е 185 см и тегло до 80 кг.

Изпитите се състоят от изпит по математика, проверка за физическа и психическа пригодност, медицинско освидетелстване и тест по английски, френски или немски език.

За повече информация може да се обърнете към сайтът на НВУ – www.nvu.bg  

Коментари

blog comments powered by Disqus