altПроцесът по избор и покупка на нов боен самолет за ВВС увисна по средата на тежката политическа криза в България. В дните, когато се преговаря с трите кандидати останали в „късия списък” правителството подаде оставка, което практически остави процеса без политическа основа.

На 14 февруари 2013 г. започнаха финалните преговори, на които трябваше да се вземат последните и най-добри предложения на тримата кандидати. Първи преминаха преговорите с правителството на Италия и компанията Alenia Aermacchi в Италия за употребявани Eurofighter Транш 1, през тази седмица предстоят преговорите в Португалия за употребявани F-16 MLU с американски логистичен пакет, а в последната седмица на февруари трябваше да преминат преговорите с шведското правителство за нови Gripen C/D, които ще се проведат в Швеция.

На база на тези преговори в началото на март трябваше да се направи оценка по предварително подготвена формула за оценка на офертата, която да покаже най-подходящия кандидат за България. След това ще се оформи проект за инвестиционен разход, който по предварителните планове трябваше да бъде внесен в Министерски съвет към средата на март. След това проектът трябваше да бъде гласуван от Народното събрание.

По предварителните планове, които са все още валидни, подписването на договор с избрания кандидат трябваше да стане до юни 2013 г., плащанията да започнат през 2014 г., а първия изтребител трябваше да кацне на българска земя през 2016 г.

С подадената днес оставка на "Кабинета Борисов" приключва и управлението на Аню Ангелов в Министерството на отбраната. И с това мандатът, който му бе даден за преговори на заседание на Министерски съвет на 19 декември 2012 г. автоматично се обезсилва. Информацията, която добие комисията за преговори и оценките, които направи на тяхна база няма да може да се внесе в Министерски съвет, тъй като такъв вече няма.

Очаква се президентът Росен Плевнелиев да състави служебен кабинет до края на месеца, който обаче има редица ограничения в правомощията си и работи без Народно събрание. Това означава, че не може да се прекара през него проектът за инвестиционен разход за покупка на нови изтребители. Трябва да напомним и че екипът за избор на нов изтребител работи на база заповед на министър Ангелов. Тази заповед може да бъде отменена от новия служебен министър на отбраната, което практически да замрази процеса до избор на редовно правителство и парламент.

Процесът по избор на нов изтребител се оказа в най-ключовите си фази в момента, в който България остана без действащо правителство. Това практически оставя процесите в безтегловност. Работата по темата може да бъде замразена от новия служебен министър на отбраната и реално раздвижване може да очакваме едва от едно ново правителство, което няма да се появи преди края на май или началото на юни 2013 г.

Така в най-добрия случай процесът ще бъде забавен с три – четири месеца и ще продължи от там, до където е в момента, а в най-лошия новото правителство ще спре го напълно, като или ще го постави на съвсем нови основи или ще го остави за неопределеното бъдеще. 

Коментари

blog comments powered by Disqus