altВ морската вертолетна авиобаза „Чайка” продължава подготовката на нови екипи за носене на денонощно дежурство по ВМС за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ. Това съобщава Министерство на отбраната.

В продължение на три дни екипажите на вертолетите AS 565MB Panther проведоха тренировъчни полети за търсене и спасяване над суша и море с използване на спасителен кош, носилка и спасителен колан – денем и нощем. В полетите участваха трима бордни спасители от пункт за базиране Варна, които завършиха подготовката си в дневни условия.

След приключване на подготовката им и в нощни условия, те ще попълнят екипажите, в които вече са включени колегите им от морския специален разузнавателен отряд и авиобаза „Чайка”. По време на тренировъчните полети беше даден допуск и на трима втори пилоти за включване в състава на екипажите, извършващи дневни полети за търсене и спасяване над суша и море.

От 1 август 2012 г. екипажи на вертолетите Panther носят дежурство, като имат готовност при необходимост да се включат в операции за спасяване на човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати. Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и съдействие на държавната и местна власт, институции и организации при природни бедствия, катастрофи и промишлени аварии на територията на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Русе, Силистра, Разград и Търговище.

alt

alt

Снимки МО на България

Коментари

blog comments powered by Disqus