Министър Ангелов: Изтребителят бе основна задача„Основната задача, която си бяхме поставили за цел да решим до края на мандата, бе да решим проблема с нов тип изтребител за ВВС. Аз положих много усилия да убедя и депутатите, и правителството, че това е не само необходимо, но и неотложно решение с оглед изтичане на ресурса на типовете самолети, които ВВС имат в момента. За съжаление това ще остане за следващото Народно събрание, служебното правителство няма тази възможност.” – това каза министъра на отбраната в оставка в прощалното си интервю за официоза „Българска армия".

„Но военната експертиза свърши блестящо работата си, проведохме и последните консултации и преговори за трите варианта, които бяха избрани като най-перспективни и възможни. Те имат своето крайно решение и то ще бъде предоставено на новото правителство, за да се реши този проблем, който е бил замитан под масата в продължение на много, много години.” – каза още министър Ангелов.

За втори път тази седмица министър Ангелов заявява, че работната комисия има вече избран вариант. Това му изказване търпи лек коментар от тази гледна точка, че последните преговори с Швеция за нови Gripen бяха в края на миналата седмица, а още в сряда министъра в оставка заяви, че има готово решение. Остава отворен въпросът, дали по такъв начин министъра не се опитва да провокира предварително обявяване на победителя, като по такъв начин следващото правителство да се постави пред свършен факт и да се принуди да предвижи сделката по-бързо.

Не е известно до колко наистина министър Ангелов е убеждавал министри и депутати за необходимостта от покупка на нов изтребител, след като министър председателя Бойко Борисов нито веднъж не се застъпи твърдо за проекта, а слуховете, че финансовия министър Дянков е твърдо против продължават да витаят.

Търпи коментар и изказването на Ангелов за това, че проблемът с новия изтребител е замитан под масата в продължение на дълги години, като обективната причина за липсващо решение по темата бе свързано най-вече с липса на средства. Между впрочем самият Ангелов, на последния парламентарен контрол, не успя да даде убедително обяснение от къде ще дойдат парите за плащане на сделката, която той подготвяше.  

Коментари

blog comments powered by Disqus