Министър Тагарев: Няма да финализирам изтребителя„Нямам намерение да финализирам изтребителя. Това не е възможно по закон, тъй като за това се изисква решение на Народното събрание, а в момента няма Народно събрание.” – каза служебният министър на отбраната Тодор Тагарев в предаването „Тази сутрин” по БНТ.

На въпроса дали министър Тагарев споделя мнението на предшественика си Аню Ангелов, че изборът трябва да стане без провеждане на конкурсна процедура, настоящия министър на отбраната заяви следното:

„Всеки голям проект има своята специфика. Купуването на самолети не е като да купим униформи за войниците. Въпросът е по-специфичен, но поради факта, че ние няма как да завършим този проект, това не е във фокуса на моето внимание.”

Министър Тагарев отбеляза, че от сегашния военен бюджет се отделят едва 5% за инвестиции в отбраната, което според него е крайно недостатъчно за да се гарантира, че армията ще работи след няколко години.

„Наличието на една способна армия е скъпо нещо” – каза в заключение Тагарев.

Министър Тагарев вече на няколко пъти заяви, че няма намерение да прави кардинални промени в МО, нито да променя стратегическата политика в армията, което бе начертана от предходния кабинет. Отказът му да коментира процедурата по евентуална покупка на новия изтребител пък е в унисон на цялостната политика на служебния кабинет да не се дават кардинални оценки на свършеното от кабинета Борисов.  

Коментари

blog comments powered by Disqus