Преса: Италия намалява цената на EurofighterИталия е намалила цената на предлаганите употребявани изтребители Eurofighter с около 30%. Това съобщава ежедневникът „Преса” позовавайки се на собствени източници.

Италианското правителство и Alenia Aermacchi предлагат употребявани Eurofighter Typhoon от Tranche 1. Машините са с нальот от под 800 часа и са произвеждани между 2005 и 2009 г.

Вестникът съобщава още, че шведското правителство и Saab също са подобрили офертите си за новопроизведени Gripen C/D. Имало база за преговори и с Португалия и САЩ предлагащи употребявани F-16 MLU.

Във втората половина на февруари екип от ВВС и МО проведе преговори в Италия, Португалия и Швеция за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители от тези страни. Тези преговори трябваше да бъдат финални при процеса мениджиран от бившия вече министър Аню Ангелов, който искаше да вкара предложението за покупката на нов боен самолет за ВВС в Министерски съвет през март 2013 г.

Оставката на кабинета Борисов, обаче отложи процеса до избора на следващо редовно правителство. Служебният министър на отбраната Тодор Тагарев вече заяви, че няма правомощия да взима решения по тази тема.

Коментари

blog comments powered by Disqus