ВВС отбелязват 12 априлВъв връзка с международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април с редица мероприятия, които ще се състоят в следващите няколко дни.

В навечерието на празника, на 10 април в Централен военен клуб – София, тържествено ще бъде отбелязан Денят на авиацията и космонавтиката. Организатор на събитието са Военновъздушните сили. Специален гост ще бъде първият български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов.

На 12 април Транспортната авиационна група – Враждебна ще отвори врати за желаещите да се запознаят с дейността на военното формирование и да разгледат авиационната техника. Достъпът за граждани е от 10,30 до 15,30 часа.

На същия ден, 24-та авиационна база и Музеят на авиацията в Крумово ще бъдат домакини на тържеството, организирано от преподаватели и студенти от катедра „Авиационна техника и технологии” – филиал Пловдив на Техническия университет. Присъстващите ще имат възможност да наблюдават полети на самолети от леката авиация и демонстрации с радиоуправляеми модели.

Отново по повод Празника База за предно разполагане – Безмер, съвместно с община „Тунджа”, организира масов лекоатлетически крос и велопоход по маршрута село Безмер – Ямбол.

През 1969 година, с решение на Международната федерация по авиация, 12 април е обявен за Международен ден на авиацията и космонавтиката. Преди две години Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обяви датата и за Международен ден на полета на човека в космоса.

Датата 10 април 2013 г. е паметна и за българската авиационна история. На тази дата се навършват 34 години от първия полет на българин в Космоса. На 10 април 1979 г. в 20,34 часа (московко време) е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб Союз-33. В състава на екипажа е и българският военен пилот Георги Иванов. Полетът, продължил 1 ден, 23 часа и 1 минута, нарежда България сред първите шест космически държави в света.  

Коментари

blog comments powered by Disqus