24 часа: Избираме авиация или бърз влак и цифровизацияБомба със закъснител е заложило предишното ръководство на МО пред служебния министър Тодор Тагарев и евентуалния му наследник. До 1 септември военните трябва да освободят радиочестотен спектър за реализацията на 2 проекта - първият е DVB-P за въвеждане на цифровата телевизия, а вторият GSM-R за модернизация на жп линията Пловдив - Свиленград. Това съобщава ежедневника „24 часа” в днешния си брой

29 млн. лв. са необходими за първия проект, съобщи военният министър Тодор Тагарев. За втория според експерти трябват 106 млн. лв. МО не разполага нито с едната, нито с другата сума. В бюджета за тази година не е предвиден нито лев за освобождаване на честоти.

За проблемът министърът на отбраната Тодот Тагарев съобщи още на 2 април 2013 г. Един от проблемните моменти е свързан с изтребителите МиГ-29 и неговата система за радионавигация РСБН. Бившият министър на отбраната Аню Ангелов съобщи в края на октомври 2012 г., че за модернизиране на навигационната система на изтребителя ще са нужни около 15 млн. лева, като заяви, че тези пари трябва да се търсят в бюджета за 2014 г.

Не по-малък е и проблемът с това, че от техническа гледна точка премахването на системата РСБН от борда на МиГ-29 и интегрирането на западен еквивалент (TACAN, VOR/ILS и DME) ще е доста сложна задача – както от техническа, така и от организационна и финансова гледна точка.

По признание на висш военен, цитиран от „24 часа”, обаче става дума не само за ВВС. Ще трябва да се подмени и голяма част от армейските комуникации като цяло. Всичко това струва огромни пари.

Освен варианта с модернизацията „24 часа” посочва, че е възможно вариант, в който модернизацията на жп транспорта да си върви, а военната авиация да си лети. Неназовани експерти, цитирани от вестника, обаче са били категорични, че те взаимно ще си пречат, ще се появяват смущения, които може да се окажат фатални както за живота на авиаторите, така и за сигурността на пътниците във влаковете.  

Коментари

blog comments powered by Disqus