Президентът Плевнелиев: Много съм "за" нов изтребител„Не крия, че аз съм много „за” за това да купим няколко изтребителя за армията. Не бива да разчитаме само на старите, които притежаваме от доста време.” – това заяви президентът Росен Плевнелиев, след парада по случай 6 май, Деня на храбростта и на Българската армия.

„Армията се подготвя добре с тази програма. Много наши експерти провериха нещата и ходиха по целия свят. Очакваме до месец да влезем във финалния етап на предварителната подготовка на процедурата и тя да приключи до три месеца. След това предстои решение на новия парламент и правителство. Имаме нужда от нови самолети” – заяви още президентът Плевнелиев.

Той посочи още, че в момента страната може да си позволи 9 – 10 нови изтребителя, като пожела и максимална прозрачност в процеса на избор, като според него, всички цифри и разчети трябва да станат публично достояние. Плевнелиев посочи, че трябва да се мисли и за нова комуникация, инфрачервени камери и безпилотни апарати.

Въпреки добрите думи на президента Плевнелиев, те обаче отиват по-скоро в графа говорене на добри пожелания. В края на мандата на предишния министър на отбраната Аню Ангелов той не успя да обясни адекватно пред парламента от къде ще дойдат парите за нови изтребители. В същото време стана ясна и средносрочната бюджетна прогноза за Министерството на отбраната, според която парите за армията ще останат същите през 2014 г., а през 2015 и 2016 г. се предвижда маргинално повишение с 45 млн. лева.

Трябва да отбележим и факта, че за сега армията е извън полезрението на предизборната кампания, както на ГЕРБ, така и на БСП, като последните обещават основно връщане на старите социални придобивки и условия за пенсиониране, но практически не се повдига темата за модернизацията. Предвид очакваната цена на проекта от около 700 млн. лева и сериозното икономическо и социално положение в държавата е трудно да се очаква проектът да бъде финализиран в следващата година или две.  

Коментари

blog comments powered by Disqus