Запoчват следствия в МО и МС за правителствените полетиВоенната и цивилната прокуратура са стартирали разследвания в Министерски съвет (МС) и Министерство на отбраната (МО) за провеждане на нерегламентирани полети в интерес на кабинета „Борисов” в периода 2009 – 2013 г.

На 19 юни Софийска градска прокуратура (СГП) е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от МС за това, че в периода от 1 май 2009 г. до 1 май 2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за други облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет. Това е престъпление по чл.282 ал.1 от Наказателния кодекс, посочват от обвинението. Предмет на разследване в този случай са извършените полети в страната и чужбина от "Авиоотряд 28" (АО28) и съответствието им с нормативните изисквания за работата на отряда.

От прокуратурата посочват, че днес сградата на АО28 след получено разрешение е била претърсена. Иззети са множество документи, които са свързани с организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на летище София. Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Националната агенция по приходите, посочват от прокуратурата.

На 20 юни пък Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу служители от  Българската армия и МО за длъжностни престъпления. Причина за това е, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г., са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на България. В резултат са нанесени финансови щети. Разследването се извършва от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили (Враждебна, Крумово, Безмер), както и в Националната служба за охрана (НСО).

При пълно съдействие от страна на командването на ВВС са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба, се посочва в съобщението на прокуратурата.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели, за да се установят пълните данни за полетите, които се съдържат в отправените към прокуратурата сигнали - маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н.

Министърът на отбраната Ангел Найденов побърза да защити личния състав на ВВС, като заяви, че в никакъв случай това не може да бъде прехвърлено, като отговорност на военнослужещите, най-малко пък на екипажите. Тук въпросът опира до политическата отговорност и на министър-председателя, и на министъра, заяви още Найденов.  

Коментари

blog comments powered by Disqus