Министър Найденов: Изтребителят е замрaзен„Ако нямаме гаранция, че ще получим 1,5% от БВП като военен бюджет няма как да се пристъпи към реализацията например на проекта за нов тип боен самолет. – това каза военният министът Ангел Найденов, цитиран от БТА, на пресконференция днес и посочи още -  по средата на процедурата сме, ние замразихме проекта и той продължава да бъде замразен”

Найденов определи този 1,5% от БВП като минимумът, който ще позволи освен текущата издръжка, да има и възможност за проекти за модернизация и превъоръжаване. Найденов също посочи, че по проекта за придобиване на нов изтребител върви много интензивна работа и отбеляза, че се въвежда елементът на състезателност в процедурата, за разлика от предишния подход, който предвиждаше пряко договоряне. Въпреки това, обаче реализацията му зависи от дългосрочното финансиране.

Министър Найденов също посочи, че се отменя транформацията на базата за предно разполагане Безмер, което ще спаси от съкращение 200 военнослужещи и 30 цивилни служители.

Найденов също заяви, че ще предложи нова Програма за инвестиции в модернизирането и превъоръжаването на въоръжените сили.  

Коментари

blog comments powered by Disqus