Започна учението „Тракийска звезда 2013”Българските, гръцките и румънските Военновъздушни сили участват в съвместната многонационална летателна тренировка „Тракийска звезда 2013”, която се провежда през тази седмица над територията на България. Това съобщават от ВВС.

От българските ВВС участват Базата за командване, управление и наблюдение (КУН), 3-та авиобаза – Граф Игнатиево, Базата за предно разполагане – Безмер и зенитно-ракетната база, както и самолети МиГ-29, Су-25 и зенитно-ракетни комплекси. Гръцките ВВС участват със самолети F-16, а румънските – с МиГ-21 LanseR.

Участниците в тренировката изпълняват настъпателни и отбранителни въздушни операции, които се изчерпват с тактически прехвати, задачи по преодоляване на системата за ПВО и нанасяне удари по земни цели – „въздух -земя”.

Румънските и гръцките ВВС ще влитат във въздушното пространство на Република България за изпълнение на задачите, без да кацат на наша територия.

В оригинал учението трябваше да включва участието на Въздушната национална гвардия на Ню Джърси и ВВС на Португалия, но бюджетните ограничения в тези страни отмениха тези планове.  

Коментари

blog comments powered by Disqus