Преминаха бойните стрелби на ШаблаМинистърът на отбраната Ангел Найденов даде висока оценка за професионализма на българските и сръбските военнослужещи и за резултатите от проведените днес, 29 август, съвместни зенитно-ракетни стрелби на зенитен полигон “Шабла”. Той подчерта, че проведеното учение е стъпка за укрепване на доверието и сътрудничеството между страните в региона.

Съвместните зенитно-ракетни стрелби на българските и сръбските военни формирования бяха наблюдавани от президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев. “Бяхме свидетели на успешно учение. Видовете въоръжени сили показаха своето бойно майсторство и поразиха целите. Изключително съм впечатлен от бързината и точността, на която бяхме свидетели“, каза президентът Плевнелиев и изрази своята благодарност към генералите и войниците от двете армии за демонстрираното братство и приятелство.

Съвместното учение с войски за реални действия и стрелби от формирования за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Република България и Република Сърбия “Шабла 2013” се провежда от 26 август на Зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла. В него от българска страна участваха военни формирования от Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Военноморските сили, “Гранична полиция”- МВР, Военна полиция и Военномедицинска академия. От сръбска страна участваха формирования за ПВО от състава на Военновъздушните сили на Република Сърбия.

Целта на учението е да се проверят генерираните способности и да се усъвършенства взаимодействието между формированията за ПВО при охрана на въздушното пространство и координацията между държавните институции в отговор на криза.

Бяха изпълнени стрелби от изтребителната авиация, с участието на екипажи от авиобаза Граф Игнатиево, стрелби със зенитно-ракетни комплекси от формированията на трите вида въоръжени сили, както и от подразделение за Противовъздушна отбрана от състава на 250-та ракетна бригада от сръбските ВВС.

В учението участваха самолети МиГ-29 и Су-25 и зенитно-ракетни комплекси „Волхов”, „Нева”, „Куб” на Военновъздушните сили; „Оса”, ПЗРК „Стрела-2М” на Сухопътните войски и ”Sea Sparow” от борда на фрегата “Верни” на Военноморските сили.

Използвани бяха парашутни, радиоуправляеми и аеробалистични мишени. Екипажи на Су-25 от от авиобаза Безмер извършиха разчетното бомбопускане на парашутните мишени.

Самолети C-27J Spartan и вертолети Ми-17 и Cougar от 24-та авиобаза Крумово изпълняваха транспортни задачи и задачи по аварийно-спасително осигуряване. По време на съвместните зенитно-ракетни стрелби екипажи от военноморска база–Варна и Гранична полиция осъществиха контрол на корабоплаването в района на учението.

Учението се проведе под формата на участие в операция за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Директор на учението е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев.

В „Шабла 2013” участват над 1400 военнослужещи и около 600 единици бойна и специална техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и от 250-та ракетна бригада от сръбските ВВС  

Коментари

blog comments powered by Disqus