ВВС събира информация за модернизацията на МиГ-29Активни действия по събиране на информация свързана с модернизацията на българските изтребители МиГ-29 са предприети от страна на MO и ВВС, като в последния месец са изпратени запитвания за информация до западни компании, проведени са срещи и върви процес на изясняване на българските изисквания.

В началото на септември са били изпратени запитвания за информация относно цени, срокове за доставки, характеристики и възможности до френската компания Thales, британската BAE Systems и американската Rockwell Collins. BAE Systems произвежда системи за опознаване „свой-чужд”, Rockwell Collins предлага комуникационно и навигационно оборудване, а Thales произвежда всичко изброено.

В същото време в края на септември са планирани срещи с компании от Източна Европа, които са провели успешни модернизации на МиГ-29. Вече е минала срещата с чешката компания CLS, която участва като интегратор при словашката модернизация на изтребителя. От CLS са споменали, че дори могат да извършат сами цялата работа по модернизацията на машините. Предстои и среща с полското държавно авиоремонтно предприятие WZL-2, което отговаря за модернизацията на полските МиГ-29, провеждана в момента.

Действията на българската страна сега се изчерпват в събиране на информация относно цените и сроковете на евентуалната модернизация на МиГ-29. Поради сензетивния характер на оборудването, което трябва да се постави на българските изтребители, вече има яснота, че трябва да бъде намерена компания, която да постави новото комуникационно, навигационно и „свой-чужд” оборудване. От компанията ще се изисква и тясно сътрудничество с РСК „МиГ” при интегрирането на новото оборудване.

За кандидат интегратор усилено се споменава името на компанията „Балкантел”, която е известна с модернизацията на комуникационни системи на ВВС. Възможна е и активност от страна на „Телеком” АД, компанията майка на пловдивската авиоремонтна компания ТЕРЕМ „Георги Бенковски”, която вече носи новото име „Авионамс”.

Предвид топлите отношения между правителството на Пламен Орешарски с Русия, някои наблюдатели дори очакват активност от страна на РСК „МиГ” по линия на предлагане на по-радикална модернизация на българските МиГ-29.

Сумата, която се споменава за извършане на модернизацията на 15-те налични изтребителя МиГ-29 е около 150 млн. лева. Тя бе потвърдена и от министъра на отбраната Ангел Найденов в скорошното му интервю за АЕРО.

Може да се предположи, че след като ВВС съберат необходимата им информация ще се престъпи към написване на технически изисквания към модернизацията на МиГ-29, оформяне на тръжна документация, пускане на процедура за възлагане на обществена поръчка, избор на победител и подписване на договор с него, след което пристъпване към реална модернизация с изготвяне на прототип, неговите изпитания и пълномащабна модернизация на целия флот МиГ-29. Определено процесът няма да е нито бърз, нито лесен, като при най-доброто развитие на нещата договор може да се очаква през първата половина на следващата година.  

Коментари

blog comments powered by Disqus