Министър Найденов: Ще избираме между модернизация или нова техника„Идва един момент, в който трябва да си дадем сметка – дали да се продължава в посока на поддържане и модернизиране на това, с което разполагаме, или да се отиде към другия вариант - минимална поддръжка на наличното и закупуване на нови самолети.” – това заяви министъра на отбраната Ангел Найденов в скорошно негово интервю за списание „Тема”.

С думите си министър Найденов практически дава два варианта за развитие на ВВС в близко бъдеще – модернизация на наличното или отиване на покупка на изцяло нова техника.

„Очевидно е, че България не може да си позволи едновременно и двете неща. Затова в скоро време трябва да се вземе решение в каква посока ще се върви.” – казва още министър Найденов и за пореден път подчертава, че страната ни безспорно се нуждае от нов тип боен самолет.

Запитан дали покупката на новия изтребител ще се случи в неговия мандат, Найденов отговаря така:

„Да, ако имаме определени средства. Към момента не мога да кажа, че разполагаме с такива средства, финансовата перспектива също не ми дава повод за оптимизъм.”

Изказването на Ангел Найденов за необходимостта от цялостен избор за това дали да се наливат пари в наличната авиационна техника или да се премине към покупка на нова идват на фона на все по-явните усилия на МО и ВВС по темата за извършване на частична модернизация на изтребителите МиГ-29. В момента там върви процес на предварително проучване по темата.  

Коментари

blog comments powered by Disqus