Предлагат АО28 да се вкара в МОГрупа народни представители от парламентарната група на ГЕРБ са внесли вчера, 29 октомври, законопроект с който вкарват правителствения Авиоотряд 28 (АО28) в състава на Министерство на отбраната.

Според проекта за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили Авиоотряд 28 ще влезе в състава на Въоръжените сили, като техен 12-ти елемент, наравно с Българската армия, служба "Военна полиция", служба "Военна информация", военните академии и висшите военни училища, Военномедицинската академия, Националната гвардейска част, резерва на въоръжените сили, Военно-географската служба, Стационарната комуникационна и  информационна система, Централното военно окръжие и Централния артилерийски технически изпитателен полигон

Според предложените промени в закона Авиоотряд 28 ще е предназначен да изпълнява самостоятелно, или съвместно с Военновъздушните сили, полети със специално предназначение, полети за нуждите на въоръжените сили, както и полети за нуждите на министерства и ведомства, определени с акт на Министерския съвет. АО28 ще бъде  юридическо лице на бюджетна издръжка, но ще може да формира собствени приходи.

В групата депутати, които внасят проектът за тези изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили са бившия транспортен министър Ивайло Московски, бившия заместник министър на отбраната Валентин Радев, както и депутата Красимир Велчев.

Целесъобразността на това предложение, според групата народни представители, се формира от по-високото ниво на безопасност и сигурност на полетите със специално предназначение; възможността за тясно взаимодействие с военновъздушните сили и единното им ръководство от министъра на отбраната; използване на въздухоплавателни средства на военновъздушните сили за изпълнение на полети със специално предназначение; възможност въздухоплавателните средства на Авиоотряд 28 да се използват за превоз на военни контингенти на въоръжените сили и при операции по търсене, спасяване и пожарогасене; по-добра отчетност, по-висока прозрачност и отговорност за дейността на Авиоотряд 28 и за разходите за нейното осъществяване, както и факта, че в почти всички страни от НАТО и ЕС подобни звена за правителствени полети са част от въоръжените сили.

През юни подобна позиция защити депутата от „Атака” Венцислав Лаков, който оглави временната парламентарна анкетна комисия за проучване на дейността на АО28. Тогава от него и неговата партия не последва законодателна инициатива. През юли 2013 г. Правителството предложи на Народносто събрание да гласува промяна в Закона за гражданското въздухоплаване за да вкара АО28 в транспортното министерство, където отряда бе до началото на 2010 г.

Целия законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, заедно с мотивите на депутатите, които го внасят може да прочетете тук

 

Коментари

blog comments powered by Disqus