Открит летателен ден за 50-годишнината на МиГ-21По повод 50-тата годишнина от първия полет на изтребителя МиГ-21 в българските Военновъздушни сили на 12 ноември (вторник) авиобаза Граф Игнатиево ще бъде домакин на официалното честване на забележителния юбилей. Това съобщават от ВВС.

Точно на тази дата през 1963 г. в 19-ти изтребителен авиационен полк – Граф Игнатиево е организиран първия летателен ден с новия МиГ-21Ф-13.

Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за посетители в 09,00 часа. Официалната церемония ще започне в 10,00 часа пред монумента на самолета пред щаба на базата. След нея ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.

По време на празника, гостите и посетителите ще имат възможността да се запознаят отблизо с предназначението и летателните характеристики на самолет МиГ-21, с негови агрегати и системи, както и да наблюдават демонстрация на обслужването му от инженерно-техническия състав на базата.

Полети на самолети МиГ-29, Pilatus PC-9M и L-39 са включени в програмата на празничния ден.

От 11,00 ч. е премиерната прожекция на филм, посветен на самолет МиГ-21 и неговата история в българските Военновъздушни сили. Изпълнинели от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили ще поднесат своя поздрав с концертна програма.

Интересен акцент в празничния ден ще бъде сглобяването на символичните 50 броя триизмерни хартиени модели на самолет МиГ-21 от ученици, съвместно с летци и техници от авиобазата.

Самолет МиГ-21 е фронтови свръхзвуков изтребител с възможности за бойно използване по въздушни и земни цели денем и нощем във всякакви метеорологични условия. В продължение на пет десетилетия, е гарант за въздушния суверенитет на Република България. На този изтребител са подготвени стотици военни летци и авиационни специалисти.

През годините, във Военновъздушните ни сили постъпват на въоръжение 226 броя МиГ-21 в модификациите: МиГ-21Ф-13, МиГ-21ПФ, МиГ-21ПФМ, МиГ-21Р, МиГ-21М, МиГ-21МФ, МиГ-21У,  МиГ-21УС, МиГ-21УМ и МиГ-21бис в два подварианта (със САУ и с „Лазур”).

Изтребителите се експлоатират на летищата Граф Игнатиево, Добрич, Балчик, Равнец, Узунджово, Доброславци, Габровница и Каменец.

Последната модификация МиГ-21бис е приета на въоръжение в 19–ти изтребителен авиационен полк – Граф Игнатиево на 15 декември 1983 г.

Важно уточнение за посетителите: Паркови зони за автомобили ще бъдат осигурени в района около ЖП-гарата на село Граф Игнатиево. Посетителите ще могат да влизат през източния вход (към ЖП-гарата на селото).  

Коментари

blog comments powered by Disqus