Пътниците на летищата във Варна и Бургас нарастват. Това се вижда от отчета на концесионера Fraport за трафика за деветмесечието на 2013 г. За това съобщава „Капитал”.

През бургаското летище са преминали 4.6% повече пътници спрямо същите месеци за изминалата година и достигат 2,432 млн. души. Във Варна увеличението е по-голямо – 7.3%, а пътниците са 1,228 млн. души.

Така двете черноморски летища, взети заедно, изпреварват летище София по брой на пътниците с около 1 млн. души, като само това в Бургас се движи с около 250 000 след София. Трябва обаче да се вземе под внимание, че те са преобладяваща лятна заетост и в оставащите месеци софийското летище ще дръпне напред. Изравняването на показателите на база брой пътници се забелязва от миналата година, когато за 2012 г. Варна и Бургас имаха аналогичен пътникопоток с летище София – около 3,5 млн. души. И докато при морските летища тенденцията е възходяща, броят на пътниците на столичното намалява, макар и с малко.

Предпоставки трафикът по морето да расте още ще има и след пускането на новите пътнически терминали във Варна и Бургас, част от ангажиментите на концесионера. "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" спечели конкурса през 2006 г. за 35 години. Регистрираното в България дружество е 60% собственост на германската Fraport. Останалите 40% от пролетта на 2008 г. са официално на компания от групата "Химимпорт", която е собственик и на авиопревозвача "България ер". През миналата година концесионерът завърши изграждането на пистата във Варна, а тази насочи усилията си върху строежа на двата пътнически терминала след известно забавяне на проектите. Терминалът във Варна вече е открит, а пускането в експлоатация на този в Бургас предстои съвсем скоро, като цената на двата проекта е общо 150 млн. лв.  

Коментари

blog comments powered by Disqus