Отбелязаха 50-годишнината на МиГ-21С пилотаж на самолет МиГ-29УБ и полети на леката авиация, тържествен строй, поднасяне на венци пред паметника на загиналите летци и премиера на документален филм Военновъздушните сили и представители на българската авиационната общност отбелязаха 50-годишнината от първия полет на самолет МиГ-21 в българското небе. Това съобщават от ВВС.

Домакин на тържеството бе 3-а авиобаза Граф Игнатиево. За съжаление МиГ-21 в момента не лети поради трудности с удължаването на техническия му ресурс, което попречи на ветерана да се включи в собственото си тържество. Лошото време пък попречи на прелитане на учебните самолети L-39ZA и PC-9M, които не можаха да дойдат от Долна Митрополия. Макар и силно ограничен в маневрите си, поради ниския облачен слой, спарка МиГ-29 пилотирана от подполковник Николай Русев и майор Димитър Семков, успя да направи своята демонстрация.

„МиГ-21 е самолет, който дава облика на българските ВВС в продължение на половин век. Самолет с характер, който не търпи слабите и изисква воля, устрем, желание и любов” – отбеляза в словото си командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. Той изтъкна още, че самолет МиГ-21 е възпитал българската авиация и е дал на Военновъздушните сили уникални командири и хора, посветили живота си на авиацията. Командирът на ВВС благодари и на хората, които днес служат на авиацията и ВВС и имат подкрепата на тези преди тях.

В поздравлението си към присъстващите на празника командирът на 3-а авиобаза бригаден генерал Цанко Стойков сподели, че „Старият воин”, както авиаторите наричат МиГ-21, за всеки е лично изживяване. Той е един много добър учител, който никога не се забравя, защото е дал много. Който иска да го уважаваш и винаги да се съобразяваш с неговите строги изисквания.

Генерал Стойков връчи първата от юбилейните монети „50 години МиГ-21 верен страж на България” на командира на Военновъздушните сили.

Награди от командира на ВВС и на 3-а авиобаза получиха бивши командващи ВВС, пилоти, инженери и техници, обслужвали и служещи днес на легендарния МиГ-21, сред които генерал Михо Михов, генерал-лейтенант Илия Синапов и др. Отличени бяха и първите инженери, преминали курс за усвояването на МиГ-21 в Краснодар.

Да споделят тържеството на летището бяха бивши и настоящи командири на полкове и бази, ветерани и приятели на авиацията.

Около 1000 любители на авиацията участваха в демонстрации за обслужване на системи и агрегати на МиГ-21 и разгледаха статичния показ на авиационна техника.  

Коментари

blog comments powered by Disqus