АО28 минава на подчинение на МТАвиоотряд 28 (АО28) минава на подчинение на министъра на транспорта. Това предвиждат приетите на първо четене промени в закона за гражданското въздухоплаване, предложени от правителството. "За" гласуваха 100 депутати, а 77 от ГЕРБ бяха против и 3 от ГЕРБ се въздържаха. Това съобщава „Дневник”.

Транспортният министър Данаил Папазов коментира вече публично, че не е щастлив от решението авиоотрядът да мине към него.

Структурата беше част от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, но при управлението на ГЕРБ беше подчинена пряко на премиера като първостепенен разпоредител с бюджетни средства. След скандал от лятото на 2012 г., че авиоотрядът е превозвал за приятелски мач до Варна футболисти от "Чавдар" (Етрополе) и "Витоша" (Бистрица), се повдигна публично въпросът за правилата, по които летят правителствените самолети, кой им нарежда и кой плаща. В началото на мандата на БСП и ДПС първата временна комисия, която беше създадена, се занимаваше точно с полетите на Авиоотряд 28 и тя реши да предостави събраните материали на прокуратурата.

От ГЕРБ настояха авиоотрядът да мине към Министерството на отбраната и искаха да се обсъди тяхното предложение, което обаче е заложено в Закона за отбраната и въоръжените сили.  

Коментари

blog comments powered by Disqus