Министър Найденов: Направено е немалко за ВВф момента летят по 2 самолета „Спартан“ и "Ан" (Ан-2 и Ан-30 – бел. Ред.), 1 вертолет Cougar и 3 броя Ми-17“, това посочи министъра на отбраната Ангел Найденов по време на пресконференция днес и отбеляза, че от встъпването на неговия екип в длъжност е направено немалко за възстановяването на част от въздухоплавателните средства на ВВС.

Заместник-министърът на отбраната Неджми Али съобщи с хода на процедурите за възстановяване на летателната техника, включително самолетите Pilatus и вертолетите Bell 206, Ми-17 и Ми-24. Той съобщи, че са сключени рамкови споразумения с три конкретни договора, които ще осигурят летателната годност и експлоатационните норми на самолетите МиГ-29.

Подписани са рамкови споразумения и за осигуряване на летателната годност и интегрираната логистична поддръжка на вертолетите Cougar. Заместник-министър Али заяви, че до края на годината ще бъде възстановена летателната годност на един вертолет, а до края на месец февруари 2014 г. – на още един.

По отношение на самолетите C-27J Spartan той уточни, че към момента два броя са в експлоатация и има сключен договор за тяхната поддръжка до 16 декември 2016 г. Предстои разработването на техническа спецификация и стартирането на процедура за рамково споразумение за вертолетите Panther, както и за сключване на рамково споразумение с четиригодишен период за възстановяване на шест броя вертолети Ми-24.

Заместник-министър Али съобщи, че за установяване на летателната годност на вертолетите Bell 206 има сключено рамково споразумение и се съгласуват два конкретни договора, като се очаква четири броя вертолети да бъдат въведени в експлоатация. До края на месеца ще бъде подписано рамково споразумение и за интегрирана логистична поддръжка на самолетите Pilatus, а в началото на следващата година се подготвя процедурата за поддържане на летателната годност на четири броя вертолети Ми-17.  

Коментари

blog comments powered by Disqus