Подробности за авариралия турски Piper“Имах и късмет”, признава вчера пред вестник “24 часа” турският пилот Угур Ингелок. В сряда, 27 ноември, той приземи аварийно край мъглижкото село Дъбово 4-местен самолет Piper PA-44 Seminole в кална нива, засята с пшеница. При кацането носът на машината се ударил в земята и почти се отчупил, а колесникът е затънал.

Произшествието станало към 15,30 ч. Три леки самолета (два Piper PA44 и един Cessna 182) излетели от Дебрецен, Унгария, на път за Анкара. На височина от около 3350 m, в небето на България машините попаднали в зона на обледеняване и започнали да губят височина.

Един от самолетите все пак стигнал до Чорлу в Турция, другите два се приземили аварийно на българска земя – единият на летище Пловдив, а другият в землището на Дъбово. Пилотът на машината, кацнала край Дъбово, е на 35 г.

Зад гърба си има 6000 летателни часа. В момента е главен полетен инструктор при турската национален аероклуб TNK. Той е знаел добре какво да направи в аварийната ситуация - след като е следвал маршрута си и навлязъл в българското въздушно пространство откъм Румъния, прелетял над Стара планина на юг, но разбрал, че машината няма мощност да прелети и над Средна гора, и потърсил подходящо равно място за кацане.

Авариралият самолет е произведен през тази година в САЩ и има едва 52 летателни часа. Трите нови машини били купени от турски гражданин, а Ингелок бил един от наетите пилоти, които трябвало да ги докарат от САЩ. Пътувал сам, но в друг от самолетите летял и американец, който придружавал покупката до Турция. По пътя си групата спирала в Холандия, където машините преминали основен технически преглед.  

Коментари

blog comments powered by Disqus