МО продава по един L-410 и Ан-26Пуснатите за продажба в миналия петък транспортни самолети са общо два – по един Ан-26 и L-410. Това съобщи за АЕРО шефът на дружеството "Снабдяване и търговия” на МО - Емил Петров.

Петров посочи, че цената на транспортния самолет Ан-26 е 35 000 лв., а на по-малкия му събрат L-410 – 55 000 лв. И двете цени са без ДДС. Петров заяви, че не може да се каже до какви суми ще достигне тайното наддаване за двете машини. Документи за търга се купуват до 17 януари, а отварянето на офертите ще е през февруари.

Пазарът за двата самолета, които са с изчерпан технически ресурс е ограничен. Гражданското опериране в Европа на конкретния Ан-26 ще е практически невъзможно, тъй като той е бивша военна машина. Машината може да бъде купена с цел препродажба на военен или цивилен клиент в страни от Третия свят.

Пазарната перспектива пред продавания L-410 е малко по-добра. На теория машината може да премине през капитален ремонт и доработки за достигане до цивилния стандарт Е20, който ще позволи машината да се експлоатира в Европа. Това, обаче обещава да бъде сравнително скъпо начинание.

Коментари

blog comments powered by Disqus