altСъвместното българо-американско учение “Sentry Gold 2010” (Сентри голд – Златна стража) ще се проведе в периода 15 май - 4 юни 2010 г. на авиобаза Граф Игнатиево. В учението ще се включат F-15 от ВВС на САЩ и МиГ-21 и МиГ-29 от състава на ВВС на Република България.

От американска страна в Sentry Gold ще се включи 493-та изтребителна ескадрила към 48-мо изтребително крило, базирани в Лейкънхийд, Великобритания с изтребители F-15C/D. Тези самолети са преминали модернизация за използване на нашлемна система за целеоказване JHMCS и модерните ракети за близък въздушен бой AIM-9X Sidewinder.

Целта на учението е повишаване на оперативната съвместимост между военновъздушните сили на двете страни. В Sentry Gold ще участват не само изтребители, но системата за противовъздушна отбрана на България. Военнослужещите ще изпълняват задачи, характерни за отбранителни и настъпателни въздушни операции на тактическо ниво - въздушни боеве с изтребители, тактически прехвати, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана. По време на тренировката ще се усъвършенстват и процедурите по всестранно логистично осигуряване и поддръжка на гостуващото подразделение. Ще се проведат и полети от смесени българо-американски екипажи за запознаване с процедурите, използвани от изтребителната авиация на двете страни.

Коментари

blog comments powered by Disqus