Възстановяват полетите с МиГ-21 (обновена)Полетите с изтребителите МиГ-21бис/УМ от състава на българските ВВС ще бъдат възстановени през седмицата 17 - 21 февруари. Предстоят изпитателни полети (облитания) след извършените мероприятия за удължаването на техническия ресурс на самолетите.

На 18 февруари (вторник), преди обед, ще бъде изпитана една спарка МиГ-21УМ, а през следващите дни и поне два бойни МиГ-21бис. Това ще се извърши от летци от Граф Игнатиево по програма, одобрена на Командването на ВВС. След извършването на изпитателните полети и оценка на техните резултати (по отношение на работоспособност на системите и оборуването) предстои възстановяване и на редовните учебно-тренировъчни полети с МиГ-21. Това ще стане факт в авиобаза Граф Игнатиево през първите дни на март.

Извършването на удължаване на техническите ресурси на техниката във ВВС стана възможно след промени в Наредба 21 от 2010 г.  на Министерство на отбраната, коитo бяха обнародвани в броя на "Държавен вестник" от 22 ноември 2013 г.

Промените в "Наредба  21 за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства" предвиждат възможност за изготвяне на експертна оценка за възможността за удължаване на техническите ресурси на авиационната техника, като основната отговорност за това се носи от ВВС.

С тези изменения бяха преодолени правно-нормативните пречки за удължаването на техническите ресурси на наличната авиационна техника. Изтребителите МиГ-21 от състава на ВВС на Р България не летят от декември 2012 г.  

Коментари

blog comments powered by Disqus