2014 г. – критична за изтребителната авиация2014 г. ще е критична за взимането на решение за изтребителната авиация. Това се казва в документ наречен „Основни приоритети в работата на Министерството на отбраната за 2014 г.”, публикуван на сайта на МО.

Документът посочва, че през 2014 г. трябва да бъде взето решение за бъдещето на изтребителната авиация на България, поради необходимостта от поддържане на бойното дежурство над България в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО. Според тези основни приоритети за МО през 2014 г. до правителството ще бъдат изпратени конкретни предложения за взимане на решение.

Решението може да е или закупуване на нов боен самолет, като за това ще трябва целево финансиране в рамките на 700 млн. лева или осигуряване на средства за модернизация на авиониката и навигацията на МиГ-29, което ще струва над 160 млн. лева.

В документа се казва още, че предвид ограничените средства не е възможно едновременно да се модернизира МиГ-29 и да се закупи нов боен самолет.

„С цел ефективна превенция и противодействи е на корупцията ще бъде осигурена пълна прозрачност при възлагане на обществените поръчки.” -  се посочва още във въпросните насоки свързани с изтребителната авиация на България.

В документа, обаче не се дават срокове за взимане на конкретното решение, освен че то трябва да стане факт през 2014 г. Също така сумата от 700 млн. показва, че още се има предвид закупуването на девет нови изтребителя, което е недостатъчно.  

Коментари

blog comments powered by Disqus